SLU Future Foods seminarier

Senast ändrad: 22 juni 2021
Två kvinnor och en man diskuterar under ett seminarium framför publik. Foto.

SLU Future Food arrangerar seminarier, konferenser, diskussioner och möten kring ämnen som berör livsmedelskedjan – från jord till bord. Här kan du läsa om våra genomförda evenemang.

2021

EU-taxonomins betydelse för jordbruket och tallriken. Flemming Hedén och Nadine Viel Lamare från Naturvårdsverket berättade om EU-taxonomin för hållbara investeringar och vad den kommer att innebära för jordbrukssektorn och maten på tallriken. (webbinarium 17 juni)

Hållbar konsumtion av frukt och grönsaker. Webbinarium 8 juni.

En vision för samisk mat i de nordligaste regionerna. En digital workshop i syfte att främja dialog kring samisk mat i de nordligaste regionerna och identifiera vägen framåt för fortsatt samarbete. Workshopen hölls inom ramen för projektet An indigenous food system in transition som finansieras av SLU Future Food. (7 juni)

Hållbar animalieproduktion i utmanande klimat. Webbinarium 20 maj i samband med publiceringen av rapporten Klimatanpassning av svensk animalieproduktion – säkrare tillgång på livsmedel under en kris.

Vinodling i ett kallare klimat. Lotta Nordmark, forskare från SLU, och K Felix G Åhrberg, vinmakare på partnerföretaget Kullabergs Vingård, berättade om möjligheterna till hållbar odling av svenska druvor för både vin och konsumtion. (Lunchseminarium 12 maj)

Hur fattar politiker beslut? Vetenskaplig kunskap i beslutsfattande. Lunchseminiarum 5 maj med statsvetaren Åsa Knaggård från Lunds universitet.

Vetenskaplig dialog om klimatförändringar. Ett initiativ från SLU Global, SLU Future Food, SLU Future Forests, SLU Future One Health och SLU Urban Futures för att öka det tvärvetenskapliga samtalet om klimatförändringar vid SLU, med en serie interna vetenskapliga dialoger och öppna seminarier med både externa och interna deltagare. (Intern dialog vid SLU 29 april 2021)

Animalieproduktionens roll i ett hållbart livsmedelssystem. Diskussioner och reflektioner med filmen "Sacred cow" som utgångspunkt. (Webbinarium 26 april 2021)

Social hållbarhet i livsmedelssystemet. Webbinarium anordnat av SLU Future  tillsammans med KSLA 20 april 2021.

Metoder för en hållbar animalieproduktion på gårdsnivå. Webbinarium inom forskningsprogrammet Hållbara dieter från hållbara produktionssystem (Webbinarium 25 mars 2021) Sammanfattning och inspelning

CAP och de siffersatta målen i strategin "Jord till bord" – vad är det egentligen? SLU Future Food bjöd in Camilla Burman och Bengt Johnsson från Jordbruksverket för att räta frågetecken och inbjuda till diskussion om CAP och Farm2Fork. (Webbinarium 21 jan 2021)

Kost, näring, hälsa och miljöpåverkan – hur tar vi hänsyn till allt? Hur kan vi väga in fler aspekter än miljöpåverkan i en LCA-analys? Presentation av projektet ”Nutrition- och hälsoindikatorer som komplement till livscykelanalyser (LCA)” inom forskningsprogrammet ”Hållbara dieter från hållbara produktionssystem”. (Webbinarium 14 jan 2021)

2020

Alla tiders jul – julens festmat. Lunchseminarium med måltidsforskaren Richard Tellström (9 dec 2020)

Covid-19’s effect on global food systems and how to respond. Frukostseminarium arrangerat av SLU Future Food och SLU Global (3 dec 2020).

Food systems resilience in the aftermath of covid-19 – Should the future of food be global or local? Dialogseminarium med SLU Future Food och nätverket Table (3 nov 2020).

Svensk måltidskultur – finns det? Lunchwebbinarium med Håkan Jönsson från Lunds universitet (28 okt 2020).

Hållbara dieter från hållbara produktionssystem. Halvdagsseminarium med forskningsprogrammet med samma namn (13 okt 2020).

Dricksvattenberedskap i Sverige. Inom en serie med webbinarier från SLU Future Food om livsmedelsberedskap (23 sep 2020).

Beredskapssystem i Sverige – MSB ger en orientering. Inom en serie med webbinarier från SLU Future Food om livsmedelsberedskap (7 sep 2020).

Varför finns oftast inte några människor synliga när livsmedelssystemens klimatpåverkan analyseras? (18 aug 2020)

Så kan matkonsumtionen bli mer hållbar – från kostråd till köttransonering. Digitalt seminarium arrangerat av Mistra Sustainable Consumption, SLU Future Food, Beijerinstitutet, Chalmers och CeCAR/Göteborgs universitet (15 juni 2020)

Sveriges förändrade lantbruk. Seminarium om rapporten rapporten ”Sveriges förändrade lantbruk: lantbrukarnas egna röster om förändringar sedan 1990-talet och strategier inför framtiden” (29 maj 2020). Här hittar du frågor och svar från seminariet.

Mat och stad – minisymposium. Tvärvetenskapligt forskningsseminarium på SLU Ultuna (25 feb 2020).

Aktuell forskning om livsmedelssystemet. En förmiddag på SLU där forskare från institutionen för energi och teknik vid SLU presenterade policy-relevanta forskningsresultat för representanter från riksdagens miljö- och jordbruksutskott (5 feb 2020). Presentationer från dagen

Futures with multiple targets: scenarios beyond GDP growth. Öppen lunchseminarium inom Framtidslabbet arrangerat av SLU Urban Futures och SLU Future Food (29 jan 2020)

Jordhälsokonferensen 2020 – utblickar om jordhälsa. Konferens på temat jordhälsa och conservation agriculture, arrangerad av SLU RådNu och Gröna Möten med stöd av SLU Future Food (22-23 jan 2020). 

2019

Climate resilient food production in 2050. En heldag på SLU med målet att att identifiera strategiska utmaningar för SLU och andra som är engagerade i att skapa hållbara livsmedelssystem  i ett föränderligt klimat. Ett samarrangemang mellan SLU Global och SLU Future Food. (24 sep 2019). Här finns från dagen: Climate resilient food production in 2050

Matologi 2019, tema matsvinn. En kunskapsfestival i Stockholm (24 aug 2019). Här hittar du populärvetenskapliga artiklar om forskning som presenterats på Matologi.

Almedalen 2019. SLU Future Food arrangerade fyra seminarier, som också går att lyssna på i efterhand som specialavsnitt av podden Feeding your mind från SLU Future Food.

Lantbruket och klimatet. Ett seminarium med tema vatten, extremväder och klimatanpassning, arrangerat av SLU Future Food, LRF och Länstyrelsen i Uppsala län (7 maj 2019). Se hela programmet här.

Integrering av odling på land och i vatten – ett framgångskoncept för matproduktion i framtiden? Lunchseminarium av SLU Future Food och SLU Aquaculture (20 mar 2019)

Hållbara produktion för hållbara matvanor. Workshop i Uppsala för SLU-forskare, del 2 av 2 (23 apr 2019).

Miljö och hälsosam mat – ingen enkel ekvation. Seminarium med Lena Hulthén och Ingrid Larsson från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet (28 mars 2019).

Hållbar produktion för hållbara matvanor. Workshop i Uppsala för SLU-forskare. Öppen diskussion med utgångspunkt från EAT Lancet-rapporten. Del 1 av 2 (13 mars 2019).

Workshop om matsvinn. SLU:s matsvinnsforskare träffades och utbytte kunskap och erfarenhter om sina respektive forskningsfält inom matsvinnsområdet (7 mars 2019).

2018

Hur kan vi omvandla vetenskap till handling? Anna Richert från WWF (18 okt 2018). Se i efterhand på YouTube.

Tvärvetenskap för ett hållbart livsmedelssystem - What's in it for me? Ett seminarium för SLU-forskare om tvärvetenskap (27 sep 2018). Se i efterhand på YouTube. Cross-disciplinary approaches: the ‘must have’ tools to work with complexity - ett referat skrivet av SIANI.

Matologi 2018 - en matfestival i Stockholm. 25 aug 2018.

Käk för kris och krig – livsmedelsberedskap för en ny tid. Seminarium arrangerat av SLU Future Food under Almedalsveckan 2018 (4 juli 2018). Se i efterhand på YouTube.

Fake eller fakta om mat? Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake? Under Almedalsveckan 2018 zoomade SLU Future Food in fake news, matmyter och ifrågasättandet av etablerad kunskap. Med Emma Frans, ungdomspolitiker, Livsmedelsakademien, Livsmedelsverket m fl. (3 juli 2018). Se i efterhand på YouTube.

The Food and the Future. Hur ser framtidens konsumenter och makthavare på mat, måltider och butiker? ICA berättade om sitt framtidsarbete. (22 maj 2018) Se i efterhand på YouTube.

Det nya matlandskapet - går den lokala relationsmaten att skala upp? SLU Future Food i samarbete med Ultuna matkooperativ, Ultimat, bjöd in till ett lunchseminarium med Rebecka Milestad, docent vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik på KTH. (9 maj 2018) Se i efterhand på YouTube.

Svenska mat- och måltidsideal genom historien (och hur de kan - eller inte kan - förutspå våra framtida matvanor). Seminarium med måltidshistorikern Richard Tellström (8 maj 2018). Se i efterhand på YouTube.

Det svenska måltidsundret. Från gastronomiskt u-land till världstopp – hur kunde det ske? Seminarium på SLU med Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen (11 apr 2018). Se i efterhand på YouTube.

Hur man lyckas med en forskningsansökan - för ett hållbart livsmedelssystem (28 mars 2018).

Scifest 2018 (8-10 mars 2018).

Speed dating för ett hållbart livsmedelssystem. SLU-forskare som arbetar för ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt hållbart livsmedelssystem bjöds in till speed dating (6 mars 2018).

Insekter som mat och foder i Sverige. (6 feb 2018)

2017

Mer baljväxter på åkern och tallriken – hur kommer vi dit? Vad finns det för möjligheter att utöka både svensk produktion och konsumtion av baljväxter? Hur nyttigt är det att äta baljväxter och hur miljövänliga är de egentligen? Arrangörer: SLU, Partnerskap Alnarp, Baljväxtakademin och projektet New Legume Foods. (8 nov 2017)

Mat, livsmedel och måltider – same same, but different. Ett lunchseminarium med måltidshistorikern Richard Tellström om människans idéer och hur hon omsätter dem i mat, dryck och måltider. (1 nov 2017)

Dåtidens frukost och framtidens mat. Ett frukostseminarium vid branschdagen Livsmedelsforum i Malmö. (19 okt 2017)

Matologi - en matfestival om svinn och klimat. Stockholm 26 aug 2017.

Sidansvarig: futurefood@slu.se