Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring - en workshop

Senast ändrad: 08 april 2022
Renar på vinterfjäll. Foto.

Hur kan samarbete mellan forskare och renskötare bidra till nya kontaktvägar mellan producenter och konsumenter av renskötselprodukter? Den 1-2 dec 2021 höll en avslutande workshop inom projektet "Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring", som finansierats av SLU Future Food. I workshopen deltog aktörer från Sverige, Finland, Ryssland och Kanada.

Den avslutande workshopen inom projektet Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring hölls i samarbete mellan akademin och urfolksorganisationer från fyra länder; Sverige, Finland, Ryssland och Kanada och med fallstudie 18 inom H2020-projektet JUSTNORTH: Towards Just, Equitable and Sustainable Arctic Indigenous Economy and Society In the Russian and Swedish Arctic.

Workshopen fokuserade på frågor som rör matsuveränitet och hur olika aktörer upplever möjligheter såväl som kumulativa utmaningar, från konkurrerande användning av naturresurser, rovdjur, marknadskrafter och institutionella metoder som undergräver inhemska livsmedelssystem och hämmar producenter.

Å ena sidan gav workshopen exempel på hur vi kan arbeta för att bevara kultur, upprätthålla försörjning, vilken roll civila organisationer och myndigheter kan ta för att främja inhemska matsystem. Å andra sidan lyfte den hur inhemska holistiska perspektiv och livsmedelssystempraxis kan bidra med innovativa alternativ för att lösa de sociala, ekonomiska och ekologiska utmaningar som dagens samhällen står inför.

Workshopen hölls som ett hybridevent, med deltagare som deltog både fysiskt och online. De två dagarna omfattade över 20 presentationer från olika aktörer och omfattade fem huvudämnen:

  • Urfolks livsmedelssystem och matsuveränitet
  • Värdekedjan och tekniska utmaningar
  • Kultur och arv
  • Näring och hälsa
  • Holistisk syn på relationer mellan djur, människor och natur

De två huvudtalarna var Dawn Morrison från Secwepemc Nation och ledare för arbetsgruppen för urfolks matssuveränitet från Vancouver, Kanada och Lena Maria Nilsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Lávvuo - Forskning och utbildning för samisk hälsa, Umeå Universitet.

Workshopen var ett samarbete mellan Slow Food Sápmi och projektgruppen.

Program och inbjudan till workshopen

Inspelade föredrag

Se alla inspelningarna från slutkonferensen (Spellista på YouTube med 16 filmer)

Relaterade sidor:


Kontaktinformation