Fakta:
Den här artikeln publicerades ursprungligen inför Matologi 2019. Matologi var en matfestival som anordnades av SLU under åren 2015-2019.
Fett är ett livsviktigt näringsämne som vi behöver få i oss med kosten. En del av det fett vi äter, till exempel palmolja, kommer från växter som odlas i andra delar av världen och orsakar stor miljö- och klimatpåverkan. Tänk om vi kunde använda restprodukter från vårt svenska jord- och skogsbruk för att producera hälsosamma, klimartsmarta matoljor?
Just det handlar Volkmar Passoths pågående forskningsprojekt om. Volkmar är docent på institutionen för molekylära vetenskaper på SLU i Uppsala. Han och hans forskargrupp studerar hur olika sorters jästsvampar kan omvandla produktionsrester till nyttiga fetter som vi människor kan äta, eller som vi kan använda som foder till odlad fisk.
– Vi tittar på olika röda och vita jästsvampar och undersöker deras förmåga att omvandla trärester och halm från sädesslag till ätbara fetter. Jästen äter cellulosa och producerar fett, som ansamlas i jästcellen och kan utvinnas med hjälp av olika metoder, säger Volkmar.
Att producera matolja med hjälp av jäst är inget nytt. Redan under världskrigen, när vegetabiliska oljor var en bristvara, åt man i Tyskland fett framställt av jäst från rester från pappersindustrin. Det är dock ett outforskat område och Volkmars projekt är unikt i sitt slag. Projektet har stor potential att bidra till minskat matsvinn och hållbar utveckling.
– En stor fördel med metoden är att det inte krävs någon yta för att producera jästoljan, berättar Volkmar. Vi tillverkar oljan av halm och använder på så sätt den del av växten som normalt sett inte äts och därmed utgör produktionssvinn.
Jästoljan har en bra balans av mättat och omättat fett och kan användas i matlagning, till exempel som stekolja. Den innehåller dessutom nyttiga vitaminer. Men hur smakar den då? Det sägs att jästoljan från andra världskriget smakade ungefär som jordnötsolja. Volkmar har ännu inte haft chansen att smaka på sin egen jästolja, men ser fram emot att kunna göra det snart.
Artikel från Matologi 2019
Den här artikeln publicerades ursprungligen inför Matologi 2019. Matologi var en matfestival som anordnades av SLU under åren 2015-2019.
Volkmar Passoth är koordinator för LivsID