Gillar bakterier också färdigblandad sallad?

Senast ändrad: 07 januari 2021
Gröna salladsblad, foto.

I nästan alla matbutiker runt om i landet kan man köpa färdigblandade sallader i alla möjliga smaker. I matsallader har bladgrönsaker blandats med andra ingredienser, som kyckling och pasta, för att utgöra hälsosamma och lättillgängliga måltider för konsumenterna. Ätfärdiga matsallader har varit i fokus i ett forskningsprojekt vid SLU (Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap).

Smittämnen, exempelvis bakterier, kan råka komma in under flera av stegen i produktionen av ätfärdig matsallad. En väg är med bevattningsvattnet under odlingen av bladgrönsakerna, en annan ingång är den manuella hanteringen av salladsingredienserna under tillredningen. Eftersom matsalladen inte upphettas, finns inget steg som kan ta bort smittämnen som eventuellt hamnat i produkten.

I en studie där matsallader från butik analyserades hittades bland annat Listeria monocytogenes i två av 141 undersökta sallader. Denna bakterie kan leda till listerios, en sällsynt men allvarlig sjukdom som kan drabba personer med nedsatt immunförsvar, gravida eller äldre.

I en annan studie jämfördes olika smittämnens förmåga att tillväxa i matsallad vid olika temperaturer. Det visade sig att bladgrönsaker som blandats med kycklingkött utgjorde ett mycket bra tillväxtsubstrat för flera sjukdomsalstrande bakterier. Dessa bakterier kunde snabbt växa till mycket höga halter om matsalladen förvarats i en för hög temperatur (15 °C) under hållbarhetstiden. Även vid rekommenderad förvaringstemperatur (8 °C), kunde Listeria monocytogenes tillväxa till halter över den accepterade gränsen för ätfärdiga produkter.

Hur ska man då undvika att dessa otrevliga smittämnen hamnar i salladen? Välfungerande hygienrutiner från jord till bord är mycket viktigt, men också förvaringstemperatur. Tänk på att ha det kallt i kylskåpet och låt inte din färdiga kycklingsallad stå i rumstemperatur i flera timmar!

Veterinär Karin Söderqvist, institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU, disputerade 2017 vid SLU med en avhandling med titeln "Is your salad safe to eat? Aspects of foodborne zoonotic bacteria in ready-to-eat leafy vegetables and mixed-ingredient salads".

 

 

Fakta:

Den här artikeln publicerades ursprungligen inför Matologi 2017. Matologi var en matfestival som anordnades av SLU under åren 2015-2019. 


Kontaktinformation
Sidansvarig: futurefood@slu.se