Vilken mat väljer du - och varför?

Senast ändrad: 03 februari 2021
Tallrikar med olika maträtter. Foto.

Varje dag gör du en mängd val kring maten du äter. Du kanske bara väljer svenskt kött, du kanske köper ekologiskt, eller kanske köper du bara den billigaste osten. Oavsett vilka val du gör – har du funderat över varför?

Helena Röcklinsberg är universitetslektor i djuretik vid SLU i Uppsala. Hon forskar om etiska aspekter kring mat. När vi väljer vad vi ska äta handlar våra etiska ställningstaganden ofta om djurvälfärd, klimatet och annan miljöpåverkan, men framförallt om vår egen hälsa. Exempel på frågor som många funderar över är hur djuret som köttet kommer ifrån har levt, om det transporterats långt och hur slakten har gått till, eller hur frukten har odlats med hänsyn till användning av bekämpningsmedel eller gödselmedel och odlarens arbetsvillkor.

– Jag kan inte säga att någon ska göra eller tänka på det ena eller det andra sättet, säger Helena. Traditioner och vanor påverkar väldigt mycket hur vi agerar, men den fråga jag ställer mig som etiker är vilka skäl som ligger bakom våra val. Det viktiga är att vi funderar över de val vi gör och fattar välgrundade beslut, så att vi vet varför vi väljer som vi gör och vilken betydelse våra val får för framtiden.

Vilka etiska frågeställningar kan kopplas till matsvinn och varför slänger vi mat trots att vi vet att det är fel? Dessa frågor och många fler kan du diskutera med Helena på Matologi!

Fakta:

Den här artikeln publicerades ursprungligen inför Matologi 2019. Matologi var en matfestival som anordnades av SLU under åren 2015-2019. 

Sidansvarig: futurefood@slu.se