En välsmakande störning: den politiska ekonomin kring växtbaserad mjölk

Senast ändrad: 18 oktober 2021
Porträttbild på Nathan Clay.

Torsdag 14 oktober 14:00-14:45 – Växtbaserad mjölk marknadsförs ofta som en radikal förändring men vilar ändå på de befintliga livsmedelssystemen för att kunna produceras. Nathan Clay, postdoktor vid Institutionen för stad och land, SLU granskar hur hållbart växtbaserade mjölkalternativ egentligen är i förhållande till vanlig mjölk.

Om föreläsningen

I föreläsningen pratar Nathan om vilket vetenskapligt stöd det finns för påståenden kring växtbaserad mjölk och hållbarhet. Påståenden som många gånger använder sig av globala genomsnitt som inte kan användas för mjölkproduktion på gårdsnivå där miljöpåverkan skiljer sig mycket stort mellan gårdar. Och som inte tar med näringsvärde i beräkningarna. Han använder också en fallstudie om värdekedjorna för mandelmjölk för att visa hur social och miljömässig hållbarheten kan se ut hos växtbaserade mjölkprodukter.

Om föreläsaren

Nathan är geograf med 15 års erfarenhet av att undersöka processer som förändrat livsmedelssystemen i nord och syd. Han forskar kring olika initiativ för att förbättra miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet i livsmedelsproduktionen och arbetar för närvarande med frågor som rör mjölk, växtbaserade alternativ samt nötter. Målet är att minska miljöpåverkan genom strategiska förändringar i livsmedelssystemet som samtidigt utvecklar landsbygden.

Margareta Emanuelson
Universitetslektor, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Koordinator för Hållbara dieter från hållbara produktionssystem
Margareta.Emanuelson@slu.se, 018-67 16 49, 0703-35 74 70