Fakta:
Om livsmedelsstrategin
Den befintliga livsmedelsstrategin antogs av riksdagen 2017. Det övergripande målet med livsmedelsstrategin är bland annat en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås och det skapas en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet.
Regeringens sida med samlad information om livsmedelsstrategin.
Målsättningen med en uppdaterad livsmedelsstrategi är bland annat ett större fokus på minskad sårbarhet vid eventuell kris, men även ökad konkurrenskraft, lönsamhet, produktion och hållbarhet.
”Regeringens ambition är att Livsmedelsstrategi 2.0 ska göra avtryck i hela livsmedelskedjan från jord till bord. Den ska skapa förutsättningar för aktörer i kedjan att stärka sin konkurrenskraft, bidra till ökad hållbarhet, främjandet av svenskproducerade varor, öka den totala livsmedelsproduktionen och även att minska vår sårbarhet vid eventuell kris.”
Särskilda satsningar och uppdrag vid SLU inom den befintliga livsmedelsstrategin är utvecklingen av SLU Grogrund – centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor, Avelsprogrammet för regnbåge och Industridoktorander inom livsmedelsområdet (LivsID).
SLU medverkar också i tre av de fyra centrumbildningar som fick medel från Formas genom Nationella Livsmedelsforskningsprogrammet inom ramen för livsmedelsstrategin, bl.a. SustAinimal.