Röster från SLU i media om livsmedelsförsörjning

Senast ändrad: 25 april 2022
Gult rapsfält och blå himmel. Foto.

Klimatkrisen, Corona-pandemin, de stigande livsmedelspriserna och nu kriget i Ukraina. Frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning är högaktuell i media. Vid SLU finns kunskap och forskning relaterad till en hållbar och resilient livsmedelsförsörjning i en osäker framtid. Här är några forskare som har intervjuats eller uttalat sig i media kring livsmedelsförsörjning.

Ett gyllene tillfälle att ställa om
Nu stiger bränslepriserna, matpriserna och inflationen till följd av global pandemi och krig i Ukraina. Är krisläget något som snabbar på eller bromsar den så nödvändiga omställningen mot hållbara livsmedelssystem? Om nuläget blir en historisk brytpunkt eller inte beror på vilket vägval vi gör nu, menar de tre SLU-forskarna Helena Hansson, Riccardo Bommarco och Pernilla Tidåker som intervjuas i podden Feeding your mind från SLU Future Food.

Höga priser på insatsvaror en utmaning för lantbruksföretagen
De höga priserna på energi och insatsvaror är ett stort bekymmer för många företagare inom lantbrukssektorn just nu. Vilken roll kan forskningen ha för att underlätta för företagarna att hitta substitut till insatsmedel som diesel, handelsgödsel och foder? Sebastian Remvig vid SLU Kompetenscentrum Företagsledning (KCF) om utmaningar och forskningsbehov ur ett företagarperspektiv.

Rekordpriser på diesel och gödsel får lantbruk att snabbare ställa om. Vetenskapsradion Klotet i P1, med bland andra Helena Hansson, professor i nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi.

Bakterier kan minska behovet av rysk konstgödsel. (Dagens Nyheter) Sara Hallin, professor i markbiologi, berättar för DN om forskning för att hitta alternativa jordbruksmetoder som kan bibehålla stora skördar utan att ge samma negativa miljöpåverkan, och som också kan minska beroendet av importerade insatsvaror.

Fattiga länder stora förlorare på matkrisen. (TT via SvD). Intervju med Shon Ferguson, Shon Ferguson, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet och även knuten till Institutet för näringslivsforskning. Ukraina är en av världens största exportörer av vete. Vad innebär kriget för världens livsmedelsförsörjning?  

"Stötta lantbrukarna så att de vågar gasa". Ofta är gränsen mellan företagens och samhällets ansvar för livsmedelsförsörjningen mycket otydligt. Detta leder till att svenskt lantbruk inte vågar gasa när samhället behöver det som mest, skriver Sebastian Remvig, projektledare på SLU Kompetenscentrum företagsledning, i en debattartikel i ATL.

Mistra Food Futures utvecklar framtidens hållbara livsmedelsystem. Artikel från Mistra med Helena Hansson, programchef för forskningsprogrammet Mistra Food Futures och professor i nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi.