Hoppa till huvudinnehåll

God jul och matkultur

Mat är kultur och kulturen sitter djupt. Corona-julen ställde frågan om julmaten på sin spets, visar en ny rapport. Här har vi dukat ett smörgåsbord av god kunskap inför julen. God jul från SLU Future Food!

Sex personer sitter vinterklädda vid en bord med mat på. Det är mörkt ute och ljus hänger i träden. Foto.

Jultraditioner med förhinder

Corona-julen 2020 innebar en kris – kunde julen alls firas? Villrådigheten blev till ett sållande bland traditionerna och man frågade sig vilka maträtter som egentligen bar på julen kärna. Framtida traditioner såg också dagens ljus, som utejulen med släkten, den digitala julens gemenskap, färdiga julmatskassar och take-away-jul utan skam.

Richard Tellström, docent i måltidskultur, har skrivit en rapport som beskriver förändringen av jultraditioner, livsmedelskonsumtion och svenskarnas julfirande till följd av Covid-19-pandemin.

Julaftonsmåltiden – årets enda riktiga mattradition

Varför har vi skinka på julbordet? Hur gör de som kommer till Sverige utan en kulturell historia av julkorv, dopp-i-grytan och lussebullar? Varför blir julbordet en tidsresa? Läs Richard Tellströms tankar om detta här!

Julmat. Foto.

Pepparkakan går tillbaka till framtiden

Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.

Pepparkakor med glasyr på. Foto.

Kan vi skapa matvanor som fungerar i kristider?

Gästprofessor Håkan Jönsson reflekterar över matvanornas och konsumenternas roll i livsmedelsberedskap, krislägen och omställningen till ett hållbart livsmedelssystem.

Tallrik med mat. Foto.

Coronapandemin och framtidens mat

Hur påverkar coronapandemin framtidens mat? Fyra SLU-forskare ger sina perspektiv på förändringar kring såväl matproduktion som matkonsumtion. Lyssna på en podd med framtidsspaning!

Corona-virus

Feeding your mind - en podcast om framtidens mat

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden. Lyssna till exempel på avsnitten:

Matiga temasidor

Jul och mat hör ihop. Men det väcker också funderingar kring frågor om hållbar matkonsumtion. På våra temasidor finns massor av matnyttig kunskap, kryddad med forskning från SLU.

Omslaget på rapporten om styrmedel.

Rapporter och policy briefs om matkultur

I rapportserien Future Food reports finns kunskap på djupet i aktuella och viktiga ämnen. Läs till exempel:

Publicerad: 08 december 2022 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…