Mjölkveckans programpunkter

Senast ändrad: 11 november 2024
Gräs med en ko i bakgrunden. Foto.

Här kan du läsa mer om programpunkterna på Mjölkveckan 2024.

Programpunkterna uppdateras löpande.

Konferensdagen - torsdag 28 november

Svensk mjölkproduktion – var står vi idag?

Mikaela Lindberg, SLU

Mikaela Lindberg är professor i idisslarnutrition vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd  på SLU och arbetar med frågor som rör hållbar mjölkproduktion, både gällande utfodring men även hur skötselfaktorer och kornas livslängd påverkar hållbarheten. Den här presentationen kommer ge en överblick av dagens mjölkproduktion och belysa en del av de framtida utmaningarna.

Djurhälsodata – en förutsättning för effektivt förebyggande djurhälsoarbete

Ann Nyman, Växa

Ann Nyman är en vetgirig problemlösare med passion för kor som jobbar som epidemiologisk expert på Växa. En drivkraft hos henne är att vilja bidra till det goda hälsoläget vi har i Sverige och att kunna leverera information och kunskap om de områden där det bäst behövs. En förutsättning för detta är djurhälsodata i alla dess former. Anns presentation kommer att handla om utvecklingen av djurhälsodata och hur vi använder den i praktiken för att bidra till en produktiv och hållbar svensk mjölkproduktion.

Hållbarhet och strukturomvandling ​i svensk mjölkproduktion

Karin Alvåsen, SLU

Karin Alvåsen arbetar som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och har specialiserat sig inom veterinärmedicinsk epidemiologi, med fokus på hälsa och välfärd hos mjölkkor. Hon är involverad i forskning som syftar till att minska dödligheten bland mjölkkor och förbättra djurvälfärden genom att identifiera riskfaktorer som kan bidra i arbetet med att utveckla rådgivningsstrategier. Hennes presentation kommer att handla om den pågående strukturomvandlingen inom mjölksektorn och faktorer som förklarar skillnader i lönsamhet mellan svenska mjölkbesättningar.

Dolda konsekvenser av värme och extremväder inom svensk mjölkproduktion

Lena-Mari Tamminen, SLU

Lena-Mari Tamminen är veterinär och forskare inom epidemiolog på institutionen för kliniska vetenskaper. Hon arbetar med alla djurslag men är framförallt inriktad mot mjölkkor. Hennes forskning fokuserar på hur vi kan möta utmaningar som kommer med ett förändrat klimat, såsom extremväder och infektionssjukdomar, på ett hållbart sätt för djur och människor. Hennes presentation kommer att handla om extremväders konsekvenser för svensk mjölkproduktion med fokus på utmaningar kopplade till värmestress.

Kostnader för grön omställning - vilka åtgärder har påvisat effekt?

Markus Hoffman, LRF

Markus Hoffman har en bakgrund på SLU men arbetar sedan 1999 som hållbarhetsexpert på LRF. I december 2023 publicerade LRF rapporten Livsmedelsberedskap, Klimat och Natur – kostnaden för lantbrukets gröna omställning. Den har presenterats 55 gånger under 2024.  Grön omställning kan inte bara handla om batterifabriker och fossilfritt stål och i rapporten presenteras ett förlag på definition av grön omställning som passar för lantbruk.

Kan bräckvatten vara en alternativ vattenkälla för högproducerande mjölkkor vid vattenbrist?

Lea Managos, SLU

Lea Managos är doktorand vid institutionen för husdjurens biovetenskaper. Hennes doktorandprojekt fokuserar på att minska behovet av grundvatten för nötkreatur. Målet är att utveckla nya vattningsrutiner för svenska gårdar och identifiera alternativa vattenkällor som beredskap under tider av vattenbrist. I sin presentation kommer hon att visa preliminära resultat från de två första försöken. I dessa försök erbjöds högproducerande mjölkkor dricksvatten med olika salthalter motsvarande salthalten i Östersjön, och deras fysiologiska och produktionsmässiga respons studerades.

Vallen – utmaningar i olika väder hur planerar du för framtidens osäkerheter

David Parsons, SLU

David Parsons arbetar på SLU och är baserad i Umeå. Hans forskning fokuserar på att förbättra produktionen av vall och kvaliteten på det foder som vallen producerar. Hans presentation kommer att handla om motståndskraft mot torka i foder och vikten av biologisk mångfald.

Optimera grovfoderandelen – rådgivning i praktiken

Torbjörn Lundborg, Växa

Torbjörn Lundborg är rådgivare på Växa Sverige, har bred och mångårig erfarenhet (sedan 1995) av att jobba med lantbruk med mjölkproduktion, både konventionell och ekologisk inriktning. Han brinner för att utveckla produktionen och lönsamheten för mjölkföretagen. Presentationen kommer att lyfta vikten av att anpassa och förbättra grovfodret till de olika produktionsinriktningar/ förutsättningar som finns ute på mjölkgårdarna.

Grazing4AgroEcology – bete och innovation i samverkan

Nilla Nilsdotter-Linde, SLU

Nilla Nilsdotter-Linde är mark/växtagronom och arbetar som forskare och lärare vid institutionen för växtproduktionsekologi i Uppsala med fokus på vall och bete. Den här presentationen kommer att ge en överblick över ett EU-projekt om bete, Grazing4AgroEcology, med syfte att lyfta intresset för bete i Europa. Samverkan sker med näringen där SLU och Svenska Vallföreningen är svenska partners. Centralt i projektet är femton utvalda samarbetsgårdar som representerar hela Sverige samt olika produktionsinriktningar och intresseområden. Unga lantbrukare är en viktig målgrupp för projektet.

Presentation från Agronod, Gigacow och Kunskapsnavet Animalieproduktion – vilka är de och vad gör de för svensk mjölkproduktion?

Diskussion – hur jobbar vi framåt för en stärkt svensk mjölkproduktion?

Webbinarier

Under veckan ges också webbinarier på Zoom där du kan följa föreläsningar och ställa frågor.

Måndag 25 november

Kl 10.00-12.00

  • Bästa Praxis inom svensk klövvård – jakten på den optimala klövverkningsmetoden
    Frida Åkerstöm, Växa/SLU
  • Objektiva metoder för tidigare upptäckt av hälta hos mjölkkor
    Anna Leclerq, SLU
  • Hur påverkar utfodring med högfettshavre och tillsats av Bovaer® mjölkavkastning och metanutsläpp hos svenska mjölkkor?
    Petra Fant

Läs mer om webbinariet den 25 november.

Tisdag 26 november

SustAinimal Perspectives - Livsmedelsberedskap – motiv och drivkrafter hos svenska mjölkproducenter
Ingen anmälan behövs, länk finns i eventet här.

  • 08.15-08.20 Välkommen och inledning - Thomas Norrby, SLU
  • 08.20-08.45 Environmental impacts of forage maize - case-study from Finland
  • 08.45-09.00 Diskussion, modererad av Thomas Norrby, SLU
  • Vi spelar in presentationerna (men inte diskussionerna), och lägger upp inspelningen på SLU Play, så att webinariet kan ses i efterhand här.

Fredag 29 november

Kl 10.00-12.00

  • Juversår hos mjölkkor – behandlingsstrategier
    Josef Dahlberg, SLU
  • Digitalisering - Mjölkkor
    Niclas Högberg, SLU

Läs mer om webbinariet den 29 november.