Findus forskningschef har fokus på friska näringsrika ärtor 

Senast ändrad: 07 augusti 2023
Kvinna i hästsvans

AGNESE BRANTESTAM är chef på Findus forskningsavdelning och den som ansvarar för livsmedelsföretagets utveckling av nya ärtsorter. Findus deltar i SLU Grogrundprojekten Kostnadseffektiv genomisk selektion och Resistensförädling för friska grödor.  ”Forskarna hjälper oss i industrin att förstå biologin bakom processerna. Samtidigt visar vi akademin hur forskningen kan bidra till förbättring i produktionen och ute i samhället.” säger Agnese Brantestam

Agnese beskriver SLU Grogrund som en bro som kopplar samman forskningen och växtförädlingen. 

– Bron mellan de två världarna gör att vi kan kommunicera och samarbeta på ett bra sätt. Tillsammans kan vi komma på innovationer som förhoppningsvis kan göra livet bättre för dem som odlar och ge konsumenter hälsosam mat på bordet, säger hon. 

Den stora utmaningen i livsmedelsproduktionen är att vi blir fler och fler människor vilket gör att vi måste öka avkastningen, använda mindre arealer och samtidigt minskar användningen av kemisk bekämpning i odlingen. 

– Här spelar växtförädlingen en stor roll, vi behöver använda oss av genetiken hos växterna för att få friska grödor och ett hållbart jordbruk. 

Doktorand på SLU

Agnese har tidigare jobbat på NordGen, som ansvarig för genresurscentrets stråsädessamling och molekylärlaboratorium. Innan det studerade hon mångfalden i olika kornsorter, för att se hur variationen förändrats över tid genom förädlingsprocessen, som doktorand på SLU. 

– Nu jobbar jag med grönsaker, och det öppnar nya intressanta utmaningar. Hur gör vi odlingen mer hållbar? Grödornas motståndskraft mot sjukdomar påverkar både kvalitet av produkt, hur de ser ut och smakar. Om grödan blir sjuk påverkar det också näringssammansättningen i den. Vi har till exempel ett projekt som handlar om resistensförädling mot rotröta, en sjukdom som orsakar stora problem i ärtodlingen och hos andra växter, berättar Agnese. 

Även om Findus har sin egen forskning och utveckling är hon glad över länken till akademin. 

– Det är viktigt att den länken finns. Vi jobbar väldigt tillämpat inom industrin, vi har fullt fokus på hur vi kan använda kunskapen. Akademin är mer inriktad på grundläggande basforskning och letar svar på de stora frågorna. På SLU Grogrunds dialogplattformar har vi fått flera aha-upplevelser när vi tittat på samma saker men med olika ögon. Diskussionerna blir som ett kugghjul där idéerna och tankarna kuggar i varandra. 

Bred översikt över forskning och förädling

Inom SLU Grogrund träffas representanter från akademi, industri och samhälle både på möten med bredare diskussioner och i mindre grupper. 

– Det är intressant och givande att få en bred översikt över vad som händer inom forskning och förädling i olika grödor. Man får tillfälle att sätta sitt eget arbete i ett perspektiv, och se det man jobbar med som en liten bit i ett större pussel. I den mindre gruppen blir det en annan dynamik och diskussion, som vi får ut mer konkret ifrån. 

Eftersom Findus ägs av Nomad Foods, som är en global koncern, möter Agnese Brantestam forskare även på andra arenor. 

– Vi har samarbeten med universitet och forskningsgrupper i andra länder där vi också är verksamma. Olika frågor är aktuella i olika länder, säger hon. 

Hjälpsam företrädare

Agnese började jobba på Findus 2016. Hon efterträdde Rolf Stegmark som varit förädlare på företaget i 40 år. 

– Han skulle gå i pension och de letade efter en efterträdare. Första året jobbade vi tillsammans för att jag skulle lära mig om ärtförädlingsprogram. Rolf är fortfarande väldigt hjälpsam när det uppstår frågor. Ingen odlingssäsong är den andra lik så det kommer hela tiden nya frågeställningar.    

Agnese kommer från Lettland och har varit intresserad av växter sedan barnsben. Föräldrarna jobbade inom medicinsk forskning men pappan hade en stor samling lökväxter. 

– Det var hans hobby. Jag minns hur imponerad jag var av mångfalden hos växterna, den stora variationen som till och med finns inom samma art. 

Intresse för biologi och kemi

På somrarna var hon på sina morföräldrars gård och hjälpte till. De odlade potatis och annat. I skolan var biologi och kemi mest intressant. 

– Det måste ha varit den kombinationen som gjorde att jag valde växtförädlingen som nisch i livet, säger hon och skrattar. 

Agnese kom till Sverige i november 1999. Hon började som doktorand på SLU i projektet om korn, som var ett samarbete mellan forskare i Sverige och Baltikum, finansierat av Kungliga Vetenskapsakademien.  

Fritiden tillbringar hon med sina barn. 

– Vi umgås mycket ute i naturen och har en liten stuga som vi åker till. Som ärtförädlare får man inte så mycket sommarsemester eftersom vi börjar skörda ärtor efter midsommar och fortsätter med det augusti ut. Därför kör vi vintersemester istället. 

Intervjun genomfördes 2022

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Ida Andersson, kommunikatör
SLUGrogrund@slu.se
tel: +4640415547, +46702815142