Lantmännens växtförädlingschef är stolt över samarbetet inom SLU Grogrund 

Senast ändrad: 07 augusti 2023
Blond kvinna ute i stubbåker

ANNETTE OLESEN är växtförädlingschef på Lantmännen, ett företag som medverkar i många av SLU Grogrunds projekt. Hon konstaterar att SLU Grogrunds verksamhet, med samarbeten mellan akademi och industri, skapar tillväxt. Det uppstår intressanta och roliga samtal mellan deltagarna och möjlighet till samarbete kring olika grödor.

Enligt Annette Olesen har de SLU Grogrundprojekt som Lantmännen deltar i stor betydelse för företagets verksamhet. Samarbetet gör även intryck på kollegor i andra länder, till exempel Danmark där hon har många kontakter.

Själv har hon varit mest involverad i arbetet som handlar om åkerbönan och gröna proteiner som livsmedel. Det handlar om nya förädlingsverktyg, genetisk variation, och att starta upp ett förädlingsprogram för åkerböna. 

– Projekten har gjort att vi från Lantmännen har fått träffa nya forskare från SLU, som vi inte kände sedan tidigare. Man kan säga att SLU Grogrund har lyft samarbetet mellan SLU och Lantmännen till en ny nivå. Och jag tycker även att SLU Grogrunds forskarskola och arbete med att få studenter att intressera sig för växtförädling tidigt i studierna är viktigt för framtidens växtförädling. 

Klimat och innovation engagerar

En fråga som engagerar Annette Olesen extra mycket är klimatet och hur vi kan skapa ett effektivt, lönsamt och hållbart jordbruk i ett förändrat klimat. 

– Lantmännen satsar stort på att skapa förutsättningarna för ett klimatneutralt jordbruk. Växtförädlingen samspelar med nya odlingstekniker, till exempel precisionsodling för minskad kemisk bekämpning och optimerad gödsling, och vi vill anpassa sorterna till framtidens jordbruk med växtförädling, säger hon. 

En annan sak som hon brinner för är innovation. 

– Det gäller både innovationer för nya tekniker som genomisk selektion och bildbehandling inom växtförädlingen för att kunna förutse växters egenskaper, snabba på förädlingen och göra den mer precis, och innovationer för olika odlingssystem, till exempel sensorer och digitala system. 

Främjar samarbeten

Annette Olesens tredje hjärtefråga är att skapa ramar för olika typer av samarbeten. 

– I min roll som växtförädlingschef arbetar jag med att främja samarbeten internt, mellan olika växtförädlingsprogram och kollegor från hela värdekedjan på Lantmännen, och samarbeten med externa aktörer. Att samarbeta är roligt och centralt i alla relationer. 

Det är jordbrukets och konsumenternas behov som styr SLU Grogrund, med tydliga mål vad gäller livsmedelskvalitet.  

– Vi jobbar med växternas motståndskraft mot sjukdomar, produktkvalitet, rotegenskaper med mera, och att höja den inhemska produktionen av livsmedel. Det är en otroligt spännande tid vi befinner oss i. Stora nya investeringar i infrastruktur i Svalöv för speed breeding och utrustning för bland annat DNA-sekvensering och robotar, tillsammans med ett nytt sätt att jobba på, kommer att ge oss ett effektivt och hållbart jordbruk och det är vi väldigt stolta över, säger hon. 

Genetik till nytta för jordbruket

Annette Olesens blev intresserad av natur, biologi och genetik tidigt i livet. Farföräldrarna i Danmark hade ett lantbruk. Favoritämnena i gymnasiet var biologi och genetik. På universitetet blev hon intresserad av hur man kan använda genetik till gagn för jordbruket. 

– Växtförädling har varit den röda tråden sedan tidigt i min utbildning. Det är en slags målinriktad biologi och jag tyckte det var otroligt spännande att man kan använda genetiken för att skapa sorter av grödor. I början var jag mest intresserad av förädling av raps, säger hon. 

Annette Olesen gick sin forskarutbildning med inriktning på växtförädling och bioteknik, och fortsatte som adjunkt och senare lektor vid Kungliga veterinär- och lantbrukshögskolan, som numera är en del av Köpenhamns universitet. 

– Under 17 år var jag en av få kvinnor på en väldigt mansdominerad avdelning på lärosätet. Jag samarbetade med företag och det var tillämpningarna av forskningen inom växtförädlingen som triggade mig, att få se hur kunskaper når ut och fungerar. 2001 tog jag språnget och sa upp mig från min lektorstjänst och blev rosenförädlare. Fem år senare började jag som chef på Lantmännens avdelning för växtförädling. Idag är vi 75 personer som jobbar här. 

Pendlar mellan Danmark och Sverige

Annette bor i Danmark och pendlar till Svalöv. På fritiden tränar hon styrketräning, gillar att resa och spendera tid i stugan i Småland och med de två vuxna döttrarna och de fyra barnbarnen. 

– Jag har tidigare tränat badminton nästan hela mitt liv. Och hållit på med hästar. Nu har styrketräningen ersatt badmintonen. Mitt stora intresse, som jag delar med min man, är fotvandring. När coronapandemin bröt ut var vi i Himalayabergen i Nepal. Det blev ganska invecklat när vi skulle ta oss hem, men det slutade bra. 

Intervjun genomfördes 2022

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Ida Andersson, kommunikatör
SLUGrogrund@slu.se
tel: +4640415547, +46702815142