Engagerad företagare hoppas på ännu mer växtförädling i framtiden

Senast ändrad: 07 augusti 2023
Man med glasögon och lockigt grått hår i industrimiljö inomhus

Bengt Persson är VD för företaget Gropro som tillverkar proteinkoncentrat för livsmedel från baljväxter. Med ena foten i myllan och den andra i styrelserummet vill han vara med och skapa ökad konkurrenskraft och nya hållbara lösningar i den svenska livsmedelsproduktionen. 

I rollen som VD är han engagerad i SLU Grogrunds växtförädlingsprojekt som har med ärta och åkerböna att göra. 

– Växtförädling handlar mycket om att utveckla sorter som ger hög skörd, men vi vill också att grödorna ska ha en hög proteinkvalitet och bra smak, säger Bengt Persson. 

Han har varit lantbrukare hela livet och har ett stort intresse för nya lösningar inom livsmedelsproduktionen. Listan över företag, stiftelser och organisationer han varit involverad i är lång och tung. Samarbeten mellan akademi och industri är inte heller något nytt för honom. Han var till exempel med och grundade samverkansorganisationen SLU Partnerskap Alnarp 2004.  

– Jag känner till problemen som kan uppstå när forskare och företag ska samarbeta. Inom näringslivet vill man att saker ska hända snabbare. Man är inriktad på försäljning av produkter och det kan bli missförstånd mellan akademiker och företagare på grund av att man inte riktigt har samma utgångspunkt. Därför är det bra att träffas och prata och ta fram mål tillsammans, som vi gör i SLU Grogrund. 

Engagemang i svensk växtförädling

Gropro är ett nybildat systerbolag till Foodhills. Båda företagen är med i SLU Grogrund fast på olika sätt. För Foodhills handlar det om växtförädling av ärter, för Gropro om proteinkvalitet i baljväxter. Vilka egenskaper som är viktiga hos ärterna beror på vad grödorna ska användas till. 

– Vissa gillar inte när växtbaserade korv- och köttliknande proteinprodukter har en dominerande ärtsmak. Därför vill vi att sorterna vi använder till proteinkoncentrat ska ha mild neutral smak. Men ärtsoppa, och ärtor som vi äter gröna, ska så klart smaka ärta, säger Bengt Persson. 

Han förutspår att växtförädlingen är på väg att bli mer och mer diversifierad och att råvarukvaliteterna får större fokus. I vissa baljväxter vill man få ner innehållet av antinutrienter (i åkerböna), i andra baljväxter är allergener ett problem (lupin och jordnöt). 

– Inom SLU Grogrund har vi möjlighet att jobba med egenskaper som smak och textur, och näringsmässiga egenskaper, till exempel växternas aminosyrasammansättning. Samtidigt kommer egenskaperna som man traditionellt fokuserat på inom växtförädlingen, det vill säga hög skörd och motståndskraft mot sjukdomar, att vara fortsatt viktiga. Växtförädlingen ställer höga krav på de stackars växterna, säger Bengt Persson och skrattar. 

Mer växtförädling behövs

Efter en nedgång under cirka 20 år, har växtförädlingen och den bakomliggande växtforskningen på sistone fått en renässans i Sverige. SLU Grogrund är en del av den utvecklingen. 

– Det är bra, men det behövs egentligen ännu mer växtförädling och svensk livsmedelsproduktion inte minst för att värna om vår nationella säkerhet och bli mindre beroende av import, säger Bengt Persson.  

Han berättar om misslyckandet för ett par år sedan då han sådde en tysk sort av höstvete som inte klarade minusgraderna på våra breddgrader. 

– Det blev en rejäl skördeförlust när många av plantorna inte överlevde. 

Vill påverka och förbättra

På Bengt Perssons egen gård odlar de mycket potatis och spannmål, och även svartkämpar, timotej och hundäxing som de skördar pollen från och säljer till läkemedelsföretag. Han har en driftsledarutbildning och har läst kurser i juridik och ekonomi i Lund. 

– Jag har haft ett stort intresse för forskning och utveckling, innovation och företagande genom hela livet. Jag letar efter förbättringar och vill vara med och påverka människans förutsättningar i ekosystemet här på jorden, berättar han. 

Fritiden ägnar han åt familjen, lyssnar på musik och läser böcker. Jakt är också ett intresse som han hinner med ibland. Sonen är precis klar lantmästare och dottern läser till agronom, så intresset för jordbruk har gått i arv.  

– Jag önskar att jag hann läsa lite mer böcker. Både skönlitteratur och faktaböcker ger avkopplingen som man behöver ibland. 

Fakta:

Om Bengt Persson: Han är lantbrukare och VD för Gropro och var tidigare ordförande i företaget Foodhills. Gropro och Foodhills är med som samarbetspartners i SLU Grogrund.

Bengt Persson är ledamot i SLU:s styrelse och i styrelsen för Sveriges utsädesförening och har tidigare varit ordförande för Stiftelsen lantbruksforskning. Han var med och grundade SLU Partnerskap Alnarp som verkar för konkurrenskraft och hållbarhet genom samverkan mellan SLU, näringsliv, myndigheter och branschorganisationer i södra Sverige. Han har också varit med och startat ett tiotal företag. 


Kontaktinformation