Plus och minus på flygandet

Senast ändrad: 31 mars 2023
flygplan som lyfter

Umeå universitet har ökat sin klimatpåverkan från flyg. Det står klart när lärosätena nu rapporterat in sina siffror till Naturvårdsverket. Stockholms universitet däremot minskade flygandet avsevärt. Vad beror skillnaden på?

Tittar vi närmare på de här siffrorna, så har Umeå universitet faktiskt minskat antalet flygresor med 30 procent jämfört med 2019, men klimatpåverkan har ökat har ökat med tio procent. Det visar hur komplext det är med hur man rapporterar. Sedan 2019 har universitetet bytt resebyrå och nu uppges en annan siffra för utsläpp än vad den tidigare byrån gjorde. Flygresandet är universitetets enskilt största direkta klimatpåverkan och policyn är att resor under 50 mil (fågelvägen) ska göras med ett mer hållbart alternativ än flyg.
– Vi har ökat antalet digitala mötestimmar från 155 000 timmar 2018 till 2,9 miljoner förra året, vilket är väldigt positivt, säger Lisa Redin, som är miljö- och hållbarhetsstrateg vid Umeå universitet.
Umeå universitet ingår i värdkonstellationen för Lärosätenas klimatnätverk, liksom Stockholms universitet

Prorektor tar tåget

-Vi har minskat utsläppen från tjänsteresor med flyg med 44 procent sedan 2019, berättar Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbar utveckling.
– Det här är ett glädjande resultat! Universitetet har åtagit sig att minska sina utsläpp från tjänsteresor med 25 procent jämfört med 2019 fram till 2025. I och med denna minskning är vi uppenbarligen i linje med målet. Troligen har universitetets Klimatfärdplan, övergången till digitala mötesformer och universitetets nya, skarpa, policy för möten och resor bidragit till det här, säger Magnus Breitholtz, som också vill betona vikten av att ledningen föregår med gott exempel.
– Vår prorektor är just nu i Ostrava, Tjeckien,och reser med tåg både dit och hem. Jag själv tar också tåget i maj när jag ska till Bryssel och södra Tyskland.
Nu går Stockholms universitet vidare genom att få med universitetets flygdata i beslutsstödsverktyget Qlik Sense. Då kommer varje institution kunna se utsläpp, antal resor andra parametrar som är kopplade till flygresor.

Uppdämt behov att resa

På SLU har man satt miljömålet att 2025 ha minskat de fossila utsläppen från flygresor med 60 procent per helårsanställd, jämfört med 2019. Störst idag är minskningen på inrikesflyg med 52 procent mindre utsläpp jämfört med 2019. Däremot har utrikesflygningarna bara minskat med fem procent under samma period.
- Jag tycker att det tyder på att det har funnits ett uppdämt behov av att resa, framför allt utrikes. Vi kommer att behöva minska resandet något under 2023 jämfört med 2022, men det ser ut som att vi är på rätt väg, säger Johanna Sennmark, miljöchef vid SLU och projektledare för klimatnätverket.

Anna-Karin Johnson



Kontaktinformation

Anna-Karin Johnson, kommunikatör
SLU Meny och Lärosätenas klimatnätverk
anna-karin.johnson@slu.se
0511-671 93, 0703-59 71 93