Kompetensbevis för hästtransportörer

Senast ändrad: 06 juli 2021
En brun häst med vit helstrumpa på benen och en vit bläs på mulen, foto.

Enligt EU-förordningen EG 1/2005 måste alla som, i samband med ekonomisk verksamhet, transporterar levande ryggradsdjur kunna visa upp ett kompetensbevis på utbildning om djurs välbefinnande under transport. Detta innebär att många hästägare är tvungna att skaffa sig ett kompetensbevis.

Meny erbjuder ett snabbt och smidigt sätt att skaffa kompetensbevis för hästtransport enligt EU:s transportförordning (EG 1/2005). Kursen är godkänd av Jordbruksverket.

Vad ingår i kursen?

Kunskapsområden:

  • Hästtransporten
  • Häst och hästhantering
  • Föraren
  • Lagar och förordningar

Hur går det till?

Kursen är fristående, man startar när man vill och arbetar helt på egen hand. Den tar ca 8 timmar och kan genomföras antingen i flera delar eller i ett sträck. Den består av eget arbete via Internet, och avslutas med ett slutquiz med frågor som täcker de olika kunskapsområdena.

Kursinnehållet bygger på verklighetsbaserade fall och teoriavsnitten varvas med quizzar. 

Vem vänder sig kursen till?

Kursen vänder sig till alla som, i samband med en ekonomisk verksamhet, transporterar hästar.

Vad kostar det och hur anmäler man sig?

Kursen kostar 2400:-/person (exkl. moms). I kursavgiften ingår tre försök på slutquizzet. Det finns dessutom möjlighet att anmäla sig till nytt slutquiz och få tre nya försök. Detta kostar 750:- (exkl. moms).  Maila till anmalan@meny.se för att anmäla dig till nytt slutquiz.

Tillägg för snabbhantering: 750:- (exkl. moms). 

Snabbhantering innebär att en kopia på kompetensbeviset mailas inom två arbetsdagar efter godkänd examination. Ditt kompetensbevis mailas annars till dig när fakturan är betalad. När fakturan är betalad sker även inrapportering till Jordbruksverket.

Obs: snabbhantering erbjuds inte under semester/ferie (v 26-33), eller i anslutning till större helger.

Godkänd kurs ger kompetensbevis enligt EG 1/2005. SLU rapporterar in resultatet till Jordbruksverket. Utländska medborgare, som behöver registrering hos myndighet i annat land, måste själva ombesörja detta. 

Anmälan till kurs

Fakturahantering

SLU skickar normalt ut fakturor varje vecka. Vid helårs- och halvårsbokslut (januari och juli) sker en fördröjning av fakturor med upp till 3 veckor. 

Borttappat kompetensbevis?

Maila till anmalan@meny.se för mer info.

Vanliga frågor och svar

Har du en fråga om kursintyg, avtal, faktura eller snabbhantering? Du är inte ensam. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna


Kontaktinformation

Sidansvarig: maria.lingaas@meny.se