Kompetensbevis för hästtransportörer

Senast ändrad: 25 oktober 2018
hasttransport 230x230.jpg

Enligt EG-förordningen (EG 1/2005) måste alla som, i samband med en ekonomisk verksamhet, transporterar levande ryggradsdjur kunna visa upp ett kompetensbevis på utbildning om djurs välbefinnande under transport. Detta innebär att många hästägare är tvungna att skaffa sig ett kompetensbevis.

Meny erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att skaffa kompetensbevis för hästtransportörer. Kursen är godkänd av Jordbruksverket, se Jordbruksverkets hemsida.

Vad ingår i kursen?

Kunskapsområden:

  • Hästtransporten
  • Häst och hästhantering
  • Föraren
  • Lagar och förordningar

Hur går det till?

Kursen är fristående, man startar när man vill och arbetar helt på egen hand. Den tar ca 8 timmar och kan genomföras antingen i flera delar eller i ett sträck. Den består av eget arbete via Internet, och avslutas med ett interaktivt test med frågor som täcker de olika kunskapsområdena.

Kursinnehållet bygger på verklighetsbaserade fall och teoriavsnitten varvas med korta självtest. 

Vem vänder sig kursen till?

Företag som i samband med en ekonomisk verksamhet transporterar hästar.

Vad kostar det och hur anmäler man sig?

Kursen kostar 2150:-/person (exkl. moms). I kursavgiften ingår tre försök på examinationen. Det finns dessutom möjlighet att anmäla sig till omprov och få tre nya försök. Omprovet kostar 900:-.  Maila till anmalan@meny.se för att anmäla dig till omprov.

Tillägg för snabbhantering: 750:-  
Snabbhantering innebär att en kopia på kompetensbeviset mailas inom två arbetsdagar efter godkänd examination. Originalet skickas via post när fakturan är betalad och samtidigt sker inrapportering till Jordbruksverket.

Obs: snabbhantering erbjuds inte under semesterperiod (v 26-33), eller i anslutning till större helger.

Godkänd kurs ger kompetensbevis, enligt EG 1/2005, som kommer på posten. SLU rapporterar samtidigt in resultatet till Jordbruksverket. 

Anmälan till kurs

Borttappat kompetensbevis

Kopia på borttappat kompetensbevis kan fås mot en avgift på 750:-.  Maila till anmalan@meny.se för mer info.


Kontaktinformation
Sidansvarig: maria.lingaas@meny.se