Kontaktinformation
mistrabiotech@slu.se
018-672232
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Forskningsprogrammet Mistra Biotech startade 2012 och innefattar cirka 60 forskare; naturvetare, etiker och samhällsvetare. De flesta är anställda på SLU medan andra arbetar på andra lärosäten, till exempel KTH eller Lunds Universitet.
Mistra Biotech finansieras främst av Mistra - Stiftelsen för miljöstrategisk forskning och SLU. Lantmännen, Graminor och Lyckeby Starch AB bidrar med ytterligare stöd till specifika delprojekt. Läs mer.
Avgörande för hur användbara olika grödor är som livsmedel är vad de innehåller och hur hälsosamma de är, för både människor och husdjur. Det kan handla om näringsinnehåll, sammansättning av stärkelse och fettsyror, eller om specifika ämnen som är mer eller mindre bra att få i sig.
Vi har tidigare analyserat oljekvaliteten i fröna och större komponenter såsom polysackarider i cellväggarna hos fältkrassingen. Nu går vi vidare med andra delar av fröet och undersöker näringen i restprodukten (frökakan) efter oljeutvinningen, för att se om frökakan går att använda som djurfoder. Sammansättningen av kostfibrer spelar stor roll för frökakans näringsvärde och prebiotiska egenskaper. Vi tittar också på olika fenoler som exempelvis kan ha antioxidativa egenskaper. Vissa fytosteroler har visat sig sänka kolesterolvärdet i blodet och vi har tidigare visat att fältkrassingens frön innehåller höga nivåer av dessa ämnen. Tokoferoler (E-vitamin) är antioxidanter som, förutom att vara nyttiga för oss människor, också är avgörande för hur stabil oljan är. Vi analysererar hur mycket glukosinolater frökakan innehåller. Glukosinolater är ämnen som är giftiga vid höga nivåer, men som vid låga nivåer kan ha positiva effekter.
Kontakt: Lena Dimberg
Stärkelsen i potatis består av amylos och amylopektin. Även små ökningar av amylos ger betydligt lägre glykemiskt index (GI), men det totala GI-värdet påverkas också av mängden tillgängligt socker i knölarna. Därför vill vi ha en hög stärkelsenivå samtidigt som andelen amylos är hög. Tidigare analyser av potatis förädlad i projektet visar inte bara på högre halt amylos utan också att amylopektinet fått en intressant struktur som skulle kunna vara användbar i tillverkningen av nya miljövänliga plaster. Vi analyserar nu näringsvärdet för stärkelsen med hög amylosnivå, och testar i hur hög grad den här speciella stärkelsen kan stå emot enzymatisk nedbrytning. Vi karaktäriserar också de två stärkelsetyperna för att förstå sambandet mellan struktur och funktion på molekylär nivå.
Kontakt: Roger Andersson
mistrabiotech@slu.se
018-672232
Övriga forskningsprojekt:
Fältkrassing – utveckling av en ny oljeväxt för nordligt klimat
Potatis med förbättrad resistens, förändrad stärkelsekvalitet och förbättrat näringsupptag
Sjukdomsresistens i havre och korn
Husdjursavel – modellering, genetisk modifiering och genredigering
Utveckling av molekylära urvalsmetoder
Naturlighet, autonomi och rättvisa
Den offentliga debatten om genteknik i lantbruket
Mistra Biotech
Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU
Box 7043, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Ulls väg 16
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen