Dahlia 'Regina' NYHET 2025

Alnarp, Skåne 1940
Dahlia Dahlia x pinnata (Dekorativ-Gruppen) 'Regina'
Beskrivning: 'Regina' är en dekortivdahlia som blir ca 100 cm hög. Blommorna är 13 cm i diameter och lysande scharlakansröda. Blomningen börjar i slutet av juli och håller på tills frosten kommer. Man kan plocka bort äldre blommor för att få en längre blomning. Bladverket är mörkt grönt och bladkanten något sågtandad. Både blomstjälkar och stjälkar är mörkt röda. Växtsättet är upprättväxande och därför passar 'Regina' utmärkt som snittblomma. Knölarna kan vara svåra att väcka på våren och bör därför förodlas inomhus innan de planteras ut.
Historia: Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blev det populärt att odla dahlior och flera dahliasällskap bildades i Europa och Amerika. År 1936 bildades Svenska Dahlieklubben i Malmö, 1946 ändrades namnet till Svenska Dahliasällskapet. En av sällskapet uppgifter var att ”höja och befrämja intresset för dahliaodling i Sverige” men även att ta fram nya svenska dahliasorter. I skriften Om Dahlior, som sällskapet gav ut 1952, finns en lista på 36 svenska sorter. En av dessa är sorten 'Regina' som togs fram av Alnarps Trädgårdar 1940. I Alnarps Trädgårdars priskurant från 1942 finns sorten till försäljning och beskrivs på följande sätt ”Uppdragen i Alnarp. Blommorna mörkröda. Blad och blom-knoppar brunaktiga. Ytterst rikblommande rabatt- och binderidahlia.” En knöl kostade 3 kr per styck, den dyraste dahlian till försäljning det året.
När Olof Ekblad, ordförande i nuvarande Dahliasällskapet, var på besök i Lidköping 2003, såg han en underbar mörkröd dahlia som parkförvaltningen i Lidköpings kommun odlade. Det visade sig att kommunen hade haft knölarna sedan åtminstone 1960-talet, men ingen kom ihåg var knölarna kommit från. De brukade kalla denna vackra dahlia för ”Regina” men de var inte säkra på att det var det rätta sortnamnet. Olof kunde spåra sorten i skrifterna, både namnet och beskrivningarna på 'Regina' stämde, härmed var denna svenskförädlade dahliasort återfunnen.
Insamlad: Lidköping, Västergötland.
Odlingsanvisning: På våren behöver knölarna väckas inomhus innan utplantering. Planteras ut efter sista frosten på våren. Under växtsäsong ska växten ha mycket vatten och näring. Plocka bort äldre blommor för att få en längre blomning. När frosten har tagit bladverket, tas knölarna upp och förvaras frostfritt i ca 5-10 grader och mörkt. Kan vara svår att övervintra, knölarna torkar lätt ut.
Försäljning: Sorten finns att köpa från Larsvikens hemsida i början av 2025.
Kontaktinformation
Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56