Fjädernejlika 'Timmermannens Rosa' NYHET 2025

Senast ändrad: 02 oktober 2024
Närbild av den rosa blomman hos fjädernejlikan 'Timmermannens Rosa'.

Jämtland 1910-talet

Dianthus (Plumarius-Gruppen) 'Timmermannens Rosa'

 

Beskrivning: Väldoftande fjädernejlika med rosa blommor med ett mörkare rosa öga. Dekorativt grågrönt bladverk. Fin i stenpartier, slänter och som kantväxt i rabatter.

Höjd: 30 cm i blom

Blomtid: När sorten provodlats på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har den gått i blom i början av juni. Blomningen sträcker sig över cirka tre veckor. Ofta kommer en andra, mindre blomning under hösten. 

Blomfärg: Rosa med mörkare rosa öga. Nyutslagna blommor är klarrosa och blommorna bleknar sedan mot ljusare rosa. Fransiga kronblad. Blomdiameter 3,5 cm.

Historia: Fjädernejlikan ’Timmermannens Rosa’ har fått sitt namn efter kvarteret på Frösön där nejlikan växt sedan 1910-talet. Kvarteret ligger i stadsdelen Hornsberg, en stadsdel där det bodde många hantverkare av olika slag i början av 1900-talet och det är de som gett namn åt kvarteren. Till kvarteret Timmermannen flyttade Anders och hans fru Maria 1915. Anders hade varit folkskollärare i Ås, men paret fick lämna lärarbostaden när Anders gick i pension och då flyttade de till Frösön. Där köpte de en fastighet bestående av ett bostadshus i timmer och en ladugård där de hade både höns och en ko.

Maria, och kanske även Anders, tyckte om att arbeta i trädgården och med tiden hade de odlat upp hela den tvåtusen kvadratmeter stora tomten. I trädgården fanns både jordgubbsland, fruktträd och drivbänkar för gurkor. Här växte också rosor, rudbeckia, praktbetonika och en pion – det berättade ett barnbarn, född i slutet av 1910-talet och mamma till den nuvarande ägaren Karin. Hon mindes också fjädernejlikan som stått i trädgården ända sedan Anders och Marias första tid i huset. Nejlikan stod planterad i ett trädgårdsland, ungefär 1,5 gånger 1,5 meter stort, tillsammans med en annan, vitblommande sort och från landet spreds en god, lite kryddig doft av nejlika under stilla försommarkvällar.

När Maria avled 1937 flyttade Karins morföräldrar in i huset för att hjälpa Anders. Huset och trädgården har sedan fortsatt gå i släkten och intresset för växterna har förts vidare från generation till generation. Nu får fjädernejlikan sortnamnet ’Timmermannens Rosa’ efter gården där den växt i mer än hundra år.

Insamlad: På Frösön i Jämtland.

Odlingsanvisning: Fjädernejlikan blommar bäst när den planteras i full sol. Nejlikan är torktålig och trivs både i sandblandad, väldränerad jord och vanlig trädgårdsjord. Plantorna bildar täta tuvor som snabbt breder ut sig om de trivs.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2025.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19