Höstflox 'Alma Jansson'

Senast ändrad: 27 november 2020
Höstfloxen 'Alma Jansson'. Fotot visar höstfloxen i blom. Den har ganska små, lila blommor med ett vitt öga i mitten. Färgfoto.

Uppland 1939

Phlox paniculata ’Alma Jansson’

 

Beskrivning: Höstflox med mörkgrönt bladverk och ljust lila blommor med vitt öga. Sorten är småblommig och blommorna blir runt 2,5 cm i diameter. Blommorna har en svag, god doft. Sorten har visat sig frisk och sprider sig gärna med utlöpare utan att ha ett aggressivt växtsätt. 

Höjd: 100-110 cm 

Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av juli och sträckt sig över cirka en månad. 

Blomfärg: Ljust lila blommor med ett vitt öga i mitten.

Historia: Höstfloxen ’Alma Jansson’ kommer från ett småjordbruk i Roslagen i Uppland. Två av Perennuppropets inventerare uppmärksammade floxen när de var på besök hemma hos den nästan 90-åriga Stina Jansson. Sommaren 2005 besökte de henne i Edsbro och i en rabatt på gården växte den här höga, ljuslila floxen. Det har den gjort åtminstone sedan 1939 när Stina Jansson flyttade in. Då var hon nygift och kom till svärföräldrarnas gård. Växterna i trädgården var det hennes svärmor Alma Jansson som skötte om. ”Allt kommer från farmor. Hon hade så fina blommor” berättade Stina Jansson. Alma Jansson var trädgårdsintresserad och planterade många av växterna på gården. Varifrån hon fått eller köpt höstfloxen vet vi inte, men den var inte nyplanterad på gården 1939.

Sommaren 2007 gjorde Sveriges radios ”Odla med P1” ett inslag om Perennuppropets inventeringar. I programmet ”På spaning efter mormorsväxter” besökte man bland annat Stina Janssons trädgård och hon berättade historien bakom sina växter. Programmet där ”Odla med P1” besöker trädgården finns att lyssna till på P1: s hemsida.

Insamlad i: Edsbro, Uppland.

Odlingsanvisning: Höstfloxen vill stå i näringsrik och fuktig, men väldränerad jord. Den trivs i full sol eller lätt skugga. Blomningen förlängs om vissna blommor tas bort. 

Var kan jag se sorten i odling? Sorten finns att se i Landeriträdgården  på Göteborgs botaniska trädgård.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers från våren 2013. 

Närbild av blommorna hos höstfloxen 'Alma Jansson'. Blommorna är ljust lila med ett vitt öga. Färgfoto.
Blommande plantor av höstfloxen 'Alma Jansson'. Sorten har ljust lila blommor med vitt öga. Färgfoto.
Blommande plantor av höstfloxen 'Alma Jansson'. Sorten har ljust lila blommor med vitt öga. Färgfoto.

Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se