Praktnäva 'Sörmjöle' NYHET 2025

Senast ändrad: 02 oktober 2024
En blommande planta av praktnäva 'Sörmjöle'. Plantan blommar med stora, lila blommor.

Västerbotten 1946

Geranium himalayense 'Sörmjöle'

 

Beskrivning: Lättodlad och snabbväxande näva med stora blommor och lång blomningstid. Fin i rabatter och som marktäckare. Bra pollinerarväxt.

Höjd: 40-50 cm i blom

Blomtid: När sorten provodlats på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har den gått i blom i slutet av maj. Blomningen sträcker sig över tre-fyra veckor. Under sensommaren kommer en andra, mindre blomning.

Blomfärg: Blålila blommor med ett rosa skimmer över kronbladen. Vit mitt. Blomdiameter 4-5 cm. 

Historia: Praktnävan lever verkligen upp till sitt namn och har några av släktets allra största blommor. Arten är vildväxande i Himalaya, från Nepal till Afghanistan, och fördes till Europa i mitten av 1800-talet av växtjägare som samlade in plantor i Indien för det Brittiska Ostindiska kompaniets räkning. Ett sekel senare hade plantor av praktnäva hittat vägen till byn Sörmjöle strax sydväst om Umeå i Västerbotten. 1949 byggde Henny och Oskar ett nytt hus i byn och i trädgården planterades nävan, både i stenpartiet och som kantväxt i rabatterna. Nävan hade fått följa med från parets tidigare bostad, eller hemställe som Henny och Oskar sa, och där hade den växt i alla fall sedan 1946. Det visste deras dotter som flyttat hemifrån det året och mindes att nävan stått i trädgården innan dess.

Nävan hade Henny fått av sin syster och svåger som hade sommarstuga i Sörmjöle. De var bland de första att bygga sommarstuga i byn och byggde alldeles nere vid vattnet, så nära att huset nästan bara stod på sand. När trädgården skulle anläggas togs tång från havet för gödning och för att bli jord. Där anlades sedan gräsmatta och rabatter och i en av dem växte praktnävan. Hennys svåger var trädgårdsintresserad, men att nävan skulle ha köpts i någon handelsträdgård är ändå inte så troligt – det vanligaste var att man bytte växter med vänner, grannar och släktingar och praktnävan var lätt att dela med sig av.

Insamlad: I Sörmjöle utanför Umeå i Västerbotten.

Odlingsanvisning: Sol-halvskugga. Trivs i vanlig trädgårdsjord. Breder ut sig med underjordiska utlöpare. Klipps bladverket ner till cirka tio centimeters höjd efter blomningen kommer nya, friska blad under sommaren.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2025.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19