'Farmor Selma' NYHET 2025

Halland 1910-talet
Rosa (Bourbon-Gruppen) 'Farmor Selma'
'Farmor Selma' är en vacker, väldoftande buskros med bourbonrosornas alla bästa egenskaper. Sorten är med största sannolikhet förädlad utomlands och återfinns kanske bland de över hundra namnsorter som salufördes i Sverige under 1800-talets andra hälft. Sorten har inte kunnat identifieras och har därför givits ett nytt namn.
Historia: Selma Christiansson föddes 1888 i Kvibille i Halland. Kring 1915 gifte hon sig med snickaren Valfrid Pålsson och flyttade till Kvidinge i Skåne. Hon tog då med en planta av en buskros från sitt föräldrahem till den nya trädgården och planterade den vid huset som Valfrid byggt. Trädgården blev så småningom fylld med köksväxter, prydnadsväxter och fruktträd. Familjen växte med fem barn och rosen frodades i den skånska myllan. Kerstin, vars farmor fått ge namn åt rosen, berättar:
”I början av 50-talet tog min pappa med en bit av buskrosen till vårt hem i Ängelholm. På mammas födelsedag den 20:e juni, brukade de första rosknopparna ha slagit ut och var då en given dekoration på födelsedagsbordet. I mitten av 80-talet fick jag en planta av farmor Selmas buskros som planterades i min trädgård i Väröbacka i Halland. Hundra år efter flytten till Skåne växer och trivs rosen åter i den halländska jorden.”
Beskrivning: Buskros. 1,5–2,5 meter hög när den inte beskärs. Tätt växtsätt, tämligen få och olikstora taggar. Blad läderartade, på ovansidan gråaktigt gröna till mörkgröna och glänsande, på undersidan grågröna; småblad 5–7, smalt äggrunda till smalt omvänt äggrunda och spetsiga; uddblad 5–7 cm långa; bladkant sågad med talrika glandler på tändernas ryggar. Blomknoppar 1–2 cm långa, rundade med antydan till trubbig spets och mörkröda. Blommor 7–9 cm i diameter, tätt fyllda med 70–130 kronblad och först skålformade, slutligen välvda med bakåtböjda kronblad och exponerade ståndare och pistiller. Blomfärg varmt röd som övergår i ljusare rödvioletta nyanser; kronbladen har viss fläckighet och mot slutet av blommans utveckling får kronbladen framträdande nerver; enstaka kronblad har vita streck. Doft medelstark till stark av citrus, sommarbär och tuttifrutti-godis. Blomning riklig från omkring midsommar till andra hälften av juli. Nypon bildas ytterst sällan och utvecklas då ofullständigt. Skadesvampar: drabbas i regel endast av lätta svampangrepp.
Härdighet: zon 4, troligen.
Kontaktinformation
Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79