Rosa (Alba-Gruppen) 'Minette'

Senast ändrad: 06 juli 2022
Albarosen 'Minette' i blom framför ett äldre trähus. Färgfoto.

Denna säregna albaros är en av de mest spridda gammaldags rosorna i Sverige.

'Minette' uppfattades länge som en ros av genuint svenskt eller nordiskt ursprung. Den har under lång tid gått under namnet "Svearnas ros" och hade till och med sitt eget latinska namn - Rosa x suionum . På 1980-talet fann man till sist att den lanserats av rosfiman Vibert i Frankrike 1819. 'Minette' har tack vare sin härdighet spridits över stora delar av Sverige och är en uppskattad ros i trakter med ett strängare klimat. Den är härdig till zon 7 och klarar sig bra även på magrare jordar och i lägen med mindre sol.

'Minette' skiljer sig på flera punkter från de typiska albarosorna genom sitt ljusare bladverk med småblad som ofta är påfallade buckliga och skedformade. Blombottens form påminner om ett ekollon.

Blomman är fylld till tätt fylld och i allmänhet rosa till ljust rosa. Den kan blekas till i det närmaste vit. Doften är medelstark och säregen. Växtsättet är kraftigt, tätt och med bågböjda grenar. En mycket typisk egenskap är att knopparna lätt klibbar ihop och blir bruna vid fuktig väderlek.

Text och foto: Henrik Morin

Publicerad första gången 2006 på Poms gamla webbsida. 


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92