Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna

Senast ändrad: 02 december 2020
Omslag på boken "Klint Karins kålrot och mor Kristins böna". Omslaget är ljust blått med ett svartvitt foto av en familj framför sitt hus.

Boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna – om Fröuppropets kulturarv berättar om Fröuppropets insamlade fröskatt.

Kristins böna och nästan tvåhundra andra ärter, bönor, bondbönor, kålrötter, rovor, potatislök och blomster med odlingstraditioner från sent 1800-tal och framåt - det blev det fantastiska resultatet av Fröuppropet, den inventering av äldre köksväxter som genomfördes i början av 2000-talet av Programmet för odlad mångfald, Pom.

Boken är en hyllning till de som arbetat i köksträdgård och på åker för att säkra den dagliga kosten. Inte minst kvinnorna som sällan blivit uppmärksammade för den kunskap och erfarenhet som krävts för att hålla igång ett hushåll under goda och dåliga tider, efter en god växtsäsong eller en usel.

I boken kommer de odlare som varit förtänksamma och sparat detta gröna kulturarv till tals med sina minnen och erfarenheter. Klint Karin och Mor Kristin är två av alla dessa idoga odlarkvinnor och de har fått ge namn åt de sorter som de odlade. Genom deras berättelser kring det lilla fröet, skymtar den stora berättelsen med de båda världskrigen, flytten från landsbygden in till städerna och människors utsatthet i en föränderlig tid.

I berättelserna ryms mödan men också glädjen av att se fröet som spirar och ger frukt. Eller lyckan över att smaka på den späda sockerärten och tryggheten av att veta att jorden de vuxit i är giftfri. Kanske boken kan inspirera till att sitta ner och samtala med äldre odlare om deras minnen och erfarenheter. Den berättelsen finns fortfarande inom räckhåll och den kunskapen kommer att bli livsnödvändig i framtiden. Och inte minst, kanske bekantskapen med dessa äldre sorter gör att du blir nyfiken på att pröva på att odla någon av dem!

Bokens författare Lena Nygårds, kulturvetare med inriktning på trädgårdshistoria, och Matti Wiking Leino, agronom och kulturväxtforskare, har arbetat med Fröuppropet i trädgårdar, laboratorium, arkiv och hos odlare.

Ingrid Henell på Henell Grafisk Form i Helsingborg har formgivit boken.

Fakta:

Beställ boken från Pom. Boken kostar 120:- styck, inklusive moms och porto. Skicka beställning. Den kan även beställas på telefon 040-41 55 86. Betalning görs mot faktura eller med swish (ange önskat betalsätt i beställningen). Beställer du för ett företags eller en organisations räkning, vänligen uppge organisationsnummer i mejlet.


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se