Allåkerbär Rubus x stellarcticus G.Larss. ’Beata’ och ’Sofia’

Senast ändrad: 28 juni 2017
Allåkerbär.jpg

Allåkerbäret är en skönblommande marktäckare. På bilderna syns ’Beata’ och ’Sofia’ i blom. Paret ingår i det sortiment om fem allåkerbärssorter som introducerades av Gunny Larsson under åren 1980-1985. Sorterna är en viktig del av vårt pomologiska arv och bevaras därför i den nationella genbanken.

Pom och Trädgårdsodlingens Elitplantstation samarbetar för att uppnå största möjliga bevarandesäkerhet. I Alnarp växer sorterna i bänkar utomhus. Samtidigt finns krukodlade back-up-plantor i Elitplantstationens insektssäkra växthus. Innan plantorna tas in i den skyddade växthusmiljön kontrolleras de nogsamt för allehanda plantburna sjukdomar.

När allåkerbäret blommat färdigt dröjer det cirka 5-6 veckor innan det är dags att skörda de exklusiva bären. ’Beata’ och ’Sofia’ kan under gynnsamma förhållanden bli högavkastande. Bären har god åkerbärsarom och lämpar sig till såväl färskkonsumtion som användning i hushållet. Sylt på allåkerbär är en delikatess med norrländska förtecken.    

Här kommer några odlingsråd saxade ur Gunny Larssons faktablad (1984): Välj odlingsplats med vindskyddat och eventuellt något skuggigt läge. Jorden ska vara lucker och ogräsfri. Ge gärna en allsidig gödselgiva före planteringen men var sedan sparsam. För mycket näring gynnar skottbildningen på bekostnad av bärproduktionen. Sätt minst två sorter tillsammans för pollineringens skull.  ’Beata’ och ’Sofia’ är sorter som växer fint ihop. När bären väl kommer - låt dem mogna ordentligt – de ska inte bara vara röda till färgen utan också mjuka till konsistensen. Först i det mjuka stadiet framträder den förnäma aromen.

Allåkerbär. Foto Inger Hjalmarsson, SLU..JPG
Allåkerbär. Foto: Inger Hjalmarsson.

Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se