Äpple Malus domestica 'Antonovka'

Senast ändrad: 28 juni 2017
apple-antonovka-webb.jpg

Jätteäpplet på bilden skördades i Bergianska trädgårdens fruktträdsklonarkiv september 2011 i samband med att landets klonarkivsvärdar träffades. Det vägde hela 697 gram!

Sorten heter 'Antonovka'. Den härstammar från Ukraina och har rönt stor popularitet i bland annat Ryssland. Det antas att' Antonovka' odlats i dessa länder långt innan sorten på 1820-talet uppmärksammades av pomologer. Till Sverige kom 'Antonovka' år 1865. Trädet är friskt och mycket härdigt. Lämpar sig för odling i norra Sverige.

Äpplet är stort, högbyggt och åsigt. Vid mognaden övergår den ljusgröna färgen i gulvitt. Bottenfärgen kan ibland täckas av svagt rosa strimmor och tunn marmorering. Skalet är svagt glänsande och något fett medan fruktköttet är grönvitt, fast, saftigt med gröna kärlsträngar. Smaken är syrlig med svag arom. 'Antonovka' är ett hushållsäpple som innehåller mycket geléämnen, varför det lämpar sig väl till mos och marmelad.

Frukten skördas i månadsskiftet september-oktober och mognar någon månad senare. Lycklig den som har ett 'Antovnovka'-träd och kan njuta dess frukter nu i höst. Rapportera gärna tilll POM om du har ett 'Antonovka'-äpple som väger mer än 697 gram!


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se