Äpple Malus domestica Borkh. ’Kalmar glasäpple’

Senast ändrad: 28 juni 2017

Som hörs på namnet har detta äpple sin historia i och runt Kalmar. Själva ursprunget till äppelsorten är emellertid omtvistat.

Vissa anser att den härstammar från Schleswig-Holstein precis som flera andra äppelsorter som odlats i Kalmarområdet, andra tror att den har sitt ursprung i Lothringen, och ytterligare andra menar att 'Kalmar glasäpple' är samma sort som Spansk renett och identisk med 'Reinette blanche d'Espagne' som sedan gammalt odlats i Spanien under namnet 'Camuesar'.

Varifrån den än kommer har den odlats länge i Sverige, framförallt i området runt Kalmar men även på Gotland och i Blekinge. Det har varit ett vanligt äpple i denna landsdel och man finner det ofta i gamla trädgårdar i regionen. Idag odlas 'Kalmar glasäpple' som mandatsort i klonarkivet i Kalmar.

'Kalmar glasäpple' är en medelstor, ljusgul frukt med fem kraftiga åsar. Typiskt för sorten är den stora flugan, i vissa delar av Blekinge kallas den 'Fluäppel' för att flugan är så stor att det ryms en hel fluga i den. Äpplet har ett tjockt, glänsande skal och solbelysta delar kan få en brunröd till rödorange färg. Köttet är ljusgult, fast och fint sötsyrligt i smaken. Äpplet plockas i oktober, det är ätmoget i januari och kan lagras till april. 'Kalmar glasäpple' fungerar väl som hushållsäpple och anses dessutom vara ett utmärkt dessertäpple.

'Kalmar glas' är en triploid äppelsort vilket innebär att den har fler kromosomer än andra äppelsorter. Medan vanliga sorter har 34 kromosomer har de triploida 51 kromosomer. Triploida äppelsorter får därför ibland stora och saftrika frukter och träden blir gärna större och kraftigare än andra äppelsorter. Detta stämmer väl överens med 'Kalmar glas'; trädet växer starkt, och är dessutom motståndskraftigt mot sjukdomar, och äpplet är mycket saftigt och smakrikt.

Text och foto: Lovisa Bergsten


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se