Äpple Malus domestica 'Alnarps favorit'

Senast ändrad: 28 juni 2017
Alnarps favorit.jpg

Dessa vackra frukter av ’Alnarps favorit’ fotograferades i Munkagårdsgymnasiets klonarkiv oktober 2012. Munkagårdsgymnasiet har i uppdrag av Pom att bevara ’Alnarps favorit’. Sorten kommer också att planteras i Alnarp. Denna bevarandestrategi - två träd i lokalt klonarkiv och två centralt i Alnarp – gäller för samtliga mandatsorter.

’Alnarps favorit’ har som namnet antyder sina rötter i Alnarp, där föräldrasorterna 'McIntosh' och 'Alfa 68' korsades 1944. Efter provodling lanserades sorten 1967.

Favoriten från Alnarp blommar vackert med stora vita kronblad.

Det bör dock noteras att ’Alnarps favorit’ är triploid, vilket innebär att den har en genuppsättning mer än flertalet äpplesorter som är diploida. Värt att veta om triploida äpplesorter är att deras pollen, på grund av den udda genuppsättningen, inte lämpar sig för pollinering av andra sorter.

’Alnarps favorit’ börjar bära tidig och ger rik skörd.  Frukten är valsformig, något över medelstorlek med grund skafthåla och medellång stjälk. Frukternas gröngula grundfärg kan – som bilderna visar - vara beklädd med vacker röd täckfärg. Den röda färgen gör att frukterna får ett mycket attraktivt utseende. De skördas i oktober, mognar i december och kan lagras till slutet av februari utan att skrumpna. Fruktköttet är vitt och saftigt påminnande om smaken hos ’McIntosh’.

’Alnarps favorit’ kan bli en favorit i såväl fruktfatet som i köket, passar t ex utmärkt till ugnsstekta äpplen. Sorten odlas med fördel i södra Sveriges hemträdgårdar (zon 1-2).


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se