Äpple Malus domestica 'Gul Richard'

Senast ändrad: 31 juli 2017
Äpple Gul Richard. Foto Emmy Lindblom.jpg

Äppelsorten ’Gul Richard’ kommer från Mecklenburg och har troligtvis odlats där sedan början av 1800-talet. Till Sverige kom sorten i mitten av 1800-talet, men började spridas mer på 1890-talet och blev då allmänt odlad i Östergötland och Mälardalen. Tidigare har sorten odlats rätt mycket i norra Europa och framförallt på Jylland i Danmark.

Frukten är medelstor eller större, högbyggd och växlande i formen från rundat kägellik, äggrund till valsformad och konisk. Ena sidan kan vara högre än den andra och frukten är tydligt bredare nedtill. Från foderhålan löper mjuka åsar ned över hela frukten och ger en kantig, lite oregelbunden omkrets. Själva foderhålan är medeldjup, lite trång och knölig, fodret är halvöppet och foderbladen stora och breda. Skafthålan är djup och trång, men upptill ganska vid och är ofta klädd med en större eller mindre brungrön rostrosett. Skaftet är mycket kort, tjockt och ofta grönt och lite ludet.

Frukten är till en början blågrön och har i en övergångsperiod gulgröna flammor eller ränder, vilka försvinner allt eftersom frukten mognar och tillslut får en jämn gröngul till citrongul färg. Mognaden sker i slutet av november till december och ibland kan frukten lagras till mars. I grundfärgen syns tydliga vitgröna skalpunkter som kan vara svårare att se på den mogna frukten. Oftast finns hos ’Gul Richard’ ingen täckfärg men väl solbelysta frukter kan visa en lilarosa marmorering. Skalet är tunt, matt till halvblankt och har en svag, god doft. Köttet är vitt och fast och smaken säreget ädel och söt.

Själva trädet av ’Gul Richard’ växer kraftigt i början men får med tiden en rätt smal, upprätt form. Bördigheten är medelmåttig och inträffar ganska sent. Trädet kan angripas av skorv, mjöldagg och kräfta. ’Gul Richard’ kan odlas i zon 1-3 men i zon 3 kan årskotten skadas under kalla vintrar.  

Äpple Gul Richard. Foto Emmy Lindblom.

Text och foton: Emmy Lindblom


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se