Brudslöja (Gypsophila paniculata)

Senast ändrad: 04 oktober 2018
Brudslöja.jpg

Regn i brudslöjan sägs ge tur och pengar, så vi får hoppas att det regnar i Stockholm på lördag. För ingen har väl missat att kronprinsessan gifter sig då? Och för att ge ”Veckans växt” lite bröllopstema, vilken växt passar väl bättre än brudslöja? Njo, kärleksört och brinnande kärlek kanske, men de har redan fått varsitt artporträtt sedan tidigare.

Brudslöja är vildväxande i Sibirien och Kaukasus och sändes därifrån till Storbritannien i mitten av 1700-talet av den rysk-schweiziske botanisten Johannes Amman. När brudslöjan först anlände till England sägs det att man förundrades över att något så sirligt och så skört kunde komma från en plats med så hårt klimat.

Carl von Linné gav arten dess vetenskapliga namn, Gypsophila paniculata, och beskrev den 1753 i sin Species plantarum. Släktnamnet Gypsophila berättar att brudslöjan är kalkälskare och att arten trivs i kalkrik jord märks också i det äldre svenska namnet gipsört. Först kring förra sekelskiftet verkar namnet brudslöja bli vanligt förekommande i svensk litteratur. På tyska heter arten fortfarande gipsört (Gipskraut) medan den på engelska har det lite mer romantiska namnet "Baby´s Breath".

Men tillbaka till bröllopstemat. Brudslöja har länge varit en omtyckt snittblomma och funnits med i mängder av brudbuketter och andra binderier. År 1869 beskrev till exempel handelsträdgårdsmästare J. F. Holm den som "utmärkt till buketter" och 1918 skrev överträdgårdsmästare Axel Holzhausen att brudslöjan var en "härlig snittblomma för vaser och binderier". År 1939 förklarade Sven Green i boken Perenna växter att brudslöjans "blomställning kanske mera förr än nu användes som botten i buketter och dylikt" men lade till "I rabatter äro de eftertraktade, då de där väl fylla sin plats".

Förutom den rena arten av brudslöja finns en del vackra sorter att välja bland. Vill du ha tidigt 1900-tal som tema på buketten eller rabatten kan du odla sorten 'Plena' med vita, fyllda blommor från 1903. Sorten 'Bristol Fairy' har också vita, fyllda blommor, men större sådana. Den introducerades i Storbritannien 1925 och har funnits att köpa i Sverige i alla fall sedan mitten av 1930-talet. På 1930-talet introducerades även den rosablommande 'Rosenschleier'. Det gjordes av den tyske plantskoleägaren Karl Foerster och sorten kom snabbt till Sverige. 'Rosenschleier' är egentligen en hybrid mellan brudslöjan Gypsophila paniculata och den krypande revbrudslöjan Gypsophila repens och heter rosenslöja på svenska.

Har du en brudslöja som odlats i Sverige sedan före 1940? Kontakta perennuppropet! Hittills har vi inte fått ett enda tips om denna perenn, men vill gärna veta om det finns äldre plantor av den någonstans i Sverige. Gå in på vårtipsblankett eller skicka ett mejl till perennuppropet@pom.info.

Tidigare publicerad juni 2010


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se