Juläpplet framför andra

Senast ändrad: 28 juni 2017
Cox%20Orange%20240.jpg

'Cox Orange Pipping'

År 1825 sådde bryggare R. Cox nio kärnor av sorten ’Ribston’ på sin egendom Colnbrook Lawn i Buckinghamshire, England. En minst sagt lyckad sådd. Ett av de uppväxande träden resulterade i ’Cox’s Orange Pippin’, ett annat i ’Cox’s Pomona’. Släktskapet till trots är sorterna inte alls lika. Frukter av ’Cox’s Orange Pippin’ är tämligen små, runda och guldgula med rodnad. Fruktköttet är gulaktigt, fint och utpräglat aromatiskt. 

Enligt tidens maner blev frukter av ’Cox’s Orange Pippin’ utställda på celebra fruktutställningar där de rönte stor uppskattning och vann utmärkelser. Fruktkommittén vid Kgl. Trädgårdssällskapet i London menade att sorten var bäst i landet. Uppmärksamheten bidrog till att ’Cox’s Orange Pippin’ spreds och snart fanns i flertalet äppleodlande länder. Till Sverige lär sorten ha kommit 1865, och tre kvarts sekel senare var det coxska äpplet vår viktigaste handelssort.

Det har sagts att ’Cox’s Orange Pippin’ är världens mest älskade äpple. Av svenska pomologer har det kallats ”den yppersta av bordsfrukter” och ”den ädlaste av vintersorter”. ’Cox’s Orange Pippin’ når sin fulla utveckling i december. Att i julens tid få njuta frukternas karaktäristiska doft och oförglömliga smak är skäl nog att odla denna underbara, om än något svårodlade sort.   


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se