Äpple Malus domestica 'Keswick Codlin'

Senast ändrad: 28 juni 2017
Äpple Keswick-codlin. Foto Inger Hjalmarsson, SLU.jpg

’Keswick Codlin’ är en gammal engelsk äppelsort från norra England. Trädgårdsmästaren John Sander upptäckte moderträdet växande i ett snår på en grushög vid Gleaston Castle och valde att föröka och sprida sorten i slutet av 1700-talet. 1818 visades sorten upp inför Horticultural Society i London och efter det planterades den snart över stora delar av England. Den svenske pomologen Olof Eneroth prövade att odla sorten, men det dröjde till sekelskiften innan ’Keswick Codlin’ kom att odlas här och var i Sverige.

Frukten är medelstor till stor, äggrund till valsformad. Kraftiga åsar löper från foderhålan ned en bit över frukten vilket ibland kan ge äpplet en femkantig form. Längs åsarna kan också karaktäristiska så kallade sömmar finnas. Äpplets skal är matt och grundfärgen är ljusgrön till gulgrön och sällan syns en täckfärg som i så fall är tegelfärgad.

Foderhålan är grund och knölig, själva fodret är litet och slutet med ganska få, långa och breda foderblad som verkar peka uppåt, utåt. Skafthålan är medeldjup och skaftet kort, förhållandevis tjockt, lite napplikt och kan vilja bilda en svulst. Köttet är vitt eller vitgrönt, saftigt, klart syrligt och uppfriskande.

'Keswick Codlin' mognar i slutet av september, början av oktober och kan hålla sig till november. Eneroth omnämner det dock i sin Handbok i svensk pomologi, från 1860-talet, som en vinterfrukt. Eneroth förklarar också sortnamnet 'Codlin' som ett engelskt gruppnamn för kokäpplen eller hushållsäpplen (af codl = boil = koka) och menar alltså att äpplet passar bäst till matlagning.

POM har fått äpplet från en privatperson i Norrköping, där trädet troligtvis är planterat någon gång på 1950-talet.


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se