Äpple Malus domestica 'Sloalyckeäpple'

Senast ändrad: 28 juni 2017
Sloalyckeäpple. Foto Inger Hjalmarsson, POM, SLU.jpg

’Sloalyckeäpple’ är en äppelsort som samlats in genom POMs frukt- och bärupprop. Sorten finns vad man tror på flertalet platser i byn Sloalycke utanför Torsås, Småland. Äpplena på bilden är inskickade av Britt-Marie Ljunggren och hemma hos henne växer de på ett stort, gammalt träd (kanske så gammalt som sent 1800tal) med tre olika sorters äpplen inympat. Den dominerande sorten på trädet är ’Sloalyckeäpple’. Huset ligger i zon 3-4 och trädet växer här kraftigt.

Frukten är medelstor, tung och med fem tydliga åsar som löper från skafthålan ned till foderhålan. Formen är i det närmaste stympat konisk och något kantig och frukten har matt skal. ’Sloalyckeäpple’ är ett vackert äpple med ljusgul grundfärg och på det har äpplet en orange-röd marmorering med tydliga strimmor och stänk av mörkare rött. Köttet är ljusgult, fast, med en svagt syrlig smak. Kärnhuset är lökformigt, stängt och kärnorna är rödbruna och något platta. Skafthålan är medeldjup och trång, skaftet är kort och medeltjockt till tjockt. Foderhålan är grund och lite knölig, och fodret är litet och slutet. 

’Sloalyckeäpplet’ är en mellantidig sort, mognar omkring mitten av oktober. Frukten används bäst direkt vid mognad och fungerar då bra både som ätäpple och hushållsäpple, bl.a. blir det bra äppelmos. Sparas frukten i rumstemperatur får den glasäpplekaraktär och blir inte lika god i smaken.

Text: Lovisa Bergsten


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se