Kontaktinformation
Institutionen för människa och samhälle
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Alla led inom det agrara kunskapssystemet behöver öka sin kompetens för att vi ska nå ökad hållbarhet och en konkurrenskraftig lantbruks- och livsmedelssektor.
En effektiv rådgivning är av avgörande betydelse. Därför har vi skapat RådNu - kompetenscentrum för rådgivning.
Flera av RådNu:s medarbetare är aktiva forskare som arbetar för att hitta vägar till förbättrade metoder för rådgivning. Dessutom ingår de i flera spännande projekt runt om i Europa.
Vi erbjuder ett kursutbud med utgångspunkt i Kompetenscentrum rådgivnings ansvarsområde. Utbildning inom dessa områden kan även skräddarsys och paketeras efter behov; såsom webbmoduler, seminarier, föreläsningar och/eller workshops.
RådNu har fått stöd från Jordbruksverket för att utveckla en modell för rådgivning och försök angående Conservation agriculture.
Utveckling av en modell för rådgivning och försök angående ”Conservation agriculture” med fokus på reducerad bearbetning, direktsådd och mellangrödor. EU-loggan (finns hos SJV) ska med och så kan du skriva typ så här:
Projektet syftar till att:
1) Engagera en grupp progressiva lantbrukare så att de tillsammans med andra aktörer såsom forskare och rådgivare på sikt kan säkerställa sina behov av ny kunskap och rådgivning i relation till conservation agriculture och därmed skapa förutsättning för att deras kunskap, metoder och erfarenheter på ett mer systematiskt sätt kan bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt lantbruk i Sverige.
2) Anpassa/utveckla metoder för kunskapsinsamling, fältförsök och erfarenhetsutbyte med avseende på frågor om conservation agriculture under svenska förhållanden, vilka ska bidra till kunskapsuppbyggnad hos den enskilde lantbrukaren men ändå bidra till kunskap som kan nyttjas av andra. Metoderna skulle kunna vara av skilda slag, såsom nya sätt att använda digital teknik för kunskapsinsamling, sammanställning och analys samt digital teknik för erfarenhetsutbyte eller nya pedagogiska metoder.
3) Utveckla strategier för rådgivning med avseende på conservation agriculture utifrån de nya metoderna, både med avseende på själva kunskapsområdet, men också för att utveckla rådgivares förmåga att processleda denna typ av deltagardriven utveckling.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen