Hoppa till huvudinnehåll

Tema AMR

Infektionssjukdomar och antimikrobiell resistens (AMR), inklusive antibiotikaresistens, är en stor utmaning för djurhållning och livsmedelsförsörjning i hela världen. För att bekämpa infektionssjukdomar och AMR krävs multidisciplinär global forskning. Här presenterar vi ett axplock av SLU:s forskningsprojekt, publikationer och aktuella utlysningar inom området.

AMR-projekt vid SLU

Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

Konsumtionen av antibiotika i världen ökar, och bakterierna blir dessutom alltmer resistenta mot en av våra främsta mediciner – antibiotikan. Här presenterar vi två berättelser som belyser hur SLU bidrar i kampen mot antimikrobiell resistens.

Bakterieodlingar i petriskålar på ett labb vid SLU, foto.

Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv

I denna policy brief rekommenderar forskare vid SLU, tre nödvändiga beslut för att uppfylla målen i den nationella strategin och, på sikt, generera forskning med ett tydligt tvärsektoriellt One Health-perspektiv.

Virus och DNA-sträng i förstoring, foto.

Samverkan & nätverk

Genom samverkan mellan forskare nationellt och internationellt, bidrar SLU till att omvandla kunskapen inom infektionssjukdomar och antimikrobiell resistens till nytta för samhället. 

Almedalsseminarium om antibiotikaresistens

SLU i Almedalen 2021 - missade du vårt seminarium: Antibiotikaresistens - den tysta pandemin hotar människor, djur och miljö? Då kan du titta på det i efterhand här.

Kvinna på skogspromenad med tre hundar, solen är på väg ner. Foto.

FN-rapport - svenskt kunnande om låg antibiotikaanvändning och friska kor

Experter från SLU och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation redogör för de svenska erfarenheterna som lett till att svensk mjölkproduktion är i världsklass när det gäller låg antibiotikaanvändning kombinerat med friska och högproduktiva djur.

Två veterinärer med kor inomhus, foto.

AMR Summit 2021

Managing Antimicrobial Resistance through Behaviour Change var temat för mötet som arrangerades av Uppsala Health Summit. Se webbinariet i efterhand här.

Människor som vandrar i skogen. Foto.

AMR, mänskligt beteende och Uppsala Health Summit

Intervju med Ulf Magnusson, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper i podden The AMR Studio från Uppsala antibiotikacentrum.

Text "The AMR studio. Episode X6".
Publicerad: 10 augusti 2023 - Sidansvarig: futureonehealth@slu.se
Loading…