Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv

Senast ändrad: 13 november 2024
Corona-virus. Foto.

I vårt webbinarium "Djur och människor ur ett pandemiperspektiv" tog vi avstamp i ett antal "sant eller falskt-påståenden" och fördjupade oss i hur och varför pandemier uppstår och vilken roll djuren och vi människor spelar. En diskussion fördes även om en minskad global köttproduktion kan minska risken för spridning av sjukdomar mellan djur och människor, och om det skulle vara möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost.

Webbinariet hölls på en populärvetenskaplig nivå och riktade sig till intresserad allmänhet, relevanta aktörer inom livsmedelsbranschen samt forskare och studenter. 

Sant eller falskt om pandemier

  • "Problemet är ur världen om alla blir vegetarianer och djurmarknader förbjuds"
  • "Den industriella djuruppfödningen är en grogrund för pandemier”
  • ”Ge inte djur skulden för coronaviruset – det är människan som bär ansvaret”
  • Biologisk mångfald kan minska risken för pandemier”

SLU Kommitté för globala djursjukdomar (CGD) och SLU Future One Health arrangerade eventet. Prof. Susanna Sternberg Lewerin och Dr. Elisabeth Rajala från SLU faciliterade webbinariet och inbjudna talare var; Dr. Anders Lindberg, fd smittskyddsläkare, Prof. Per Alström från Uppsala universitet, Prof. Caroline Fossum från SLU och Prof. Lena Hulthén från Göteborgs universitet.