Campusutveckling

Senast ändrad: 15 februari 2022
Glasentré till en byggnad.

Campusutveckling är ett område som blir alltmer intressant i det moderna kunskapssamhället. Detta då campusmiljöer erbjuder attraktiva rum, inte enbart för akademisk utbildning och traditionell forskning, utan även för interaktion med samhället och transdisciplinär forskning.

I campusmiljöer kan flera aktörer inom forskning och samhälle vara delaktiga i samskapande av kunskap, en process som mer och mer identifieras som ett nödvändigt villkor för omställning mot hållbarhet. 

SLU:s campus i Ultuna, Alnarp och Umeå utvecklas konstant i takt med att antalet forskare, studenter och samarbeten ökar. Förändringarna som uppstår är inte enbart fysiska, de relaterar även till hur platsens användare engagerar sig och nyttjar campusrummet, samt hur olika rum används inom forskning och utbildning. Några av dessa rum tar formen av testbäddar, utomhuslabb, parker och utomhuskontor.  

SLU Urban Futures medverkar i dialoger kring campusutveckling i de tre hub-regionerna. Vi deltar även i internationella samtal kring hur man kan använda campusmiljöer i s.k. Living Labs, tillsammans med institutioner som t ex Utrecht University.  

PhD kring campusutveckling i Alnarp – Campus som ett Living Lab 

Campusutveckling är ett område som blir alltmer intressant i det moderna kunskapssamhället. Detta då campusmiljöer erbjuder attraktiva rum, inte enbart för akademisk utbildning och traditionell forskning, utan även för interaktion med samhället och transdisciplinär forskning. I dessa miljöer kan flera aktörer inom forskning och samhälle vara delaktiga i samskapande av kunskap, en process som mer och mer identifieras som ett nödvändigt villkor för omställning mot hållbarhet. Detta PhD-projekt är initierat av SLU Urban Futures, placerat vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning (SLU) samt stöttat av tankesmedjan SLU Movium och Akademiska Hus. PhD-projektet ämnar öka förståelsen kring hur campusutveckling kan bedrivas med ett landskapsperspektiv. Projektet är planerat att äga rum vid SLU campus Alnarp och fokusera kring lokal utveckling och dialog, med avsikten att genom planering och design konceptualisera Alnarps existerande Living Labs, utemiljöer, testbäddar, försöksfält och publika områden. Det övergripande syftet är att bidra dels till den pågående campusutvecklingsprocessen i Alnarp, dels till andra Living Lab-orienterade campusmiljöer i Sverige och utomlands. 

Relaterade sidor: