Fakta:
Extrainsamlingen av vargprover sker i samverkan mellan Länsstyrelserna, Svenska Jägareförbundet, Viltskadecenter (SLU) och Grimsö genetiska laboratorium. Naturvårdsverket lämnar finansiella bidrag till insamlingen.
Den ordinarie inventeringen genomfördes som vanligt under inventeringsperioden. Samtidigt gjorde länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet en särskild insats för att samla in extra många DNA-prover från varg.
2014 beställde Naturvårdsverket en ny beräkningsmodell (omräkningsfaktor) för att beräkna antalet vargar i Sverige och Skandinavien. Den modell som används idag togs fram under en tid med betydligt färre vargar än i nuläget. Innan Naturvårdsverket beslutar om byte av modell vill de dock vara säkra på att en ny sådan fungerar och har testats, om så är möjligt. Uppgifterna som samlats in under extrainventeringen ska utgöra underlag för att ta fram och testa modeller för beräkning av vargpopulationens storlek. Beräkningarna är en kvalitetssäkring som ska bidra till att vargförvaltningen blir stabil och förutsägbar över lång tid.
Grimsö genetiska laboratorium, SLU, har analyserat alla DNA-prov som har kommit in med kompletta uppgifter. Samtliga provsvar finns redovisade i databasen Rovbase. Data kommer nu att användas vidare av den norska forskargruppen RovQuant. På denna sida summerar vi antalet individer som hittats under inventeringen och DNA-analyserna.
Nya vargindivider: slutrapportering juni 2018 (2 sidor)
Fördelning av vargprover 2018-06-28.
Klicka på frågorna så kommer svaren fram!
Vargspillning varierar mycket i utseende och storlek, precis som för andra arter, bland annat beroende på vad vargarna har ätit. Som regel är de dock betydligt större än hund- och rävspillningar. De är ofta ganska mörka (av kött) och innehåller mycket hår efter bytesdjuret. Dessutom luktar de ofta starkt. Vargen täcker inte över sin spillning, som lodjuret kan göra, utan placerar den väl synlig, ofta mitt på skogsvägar.
Det bästa sättet att lära sig variationen är att bygga upp den egna erfarenheten när man spårar varg. För att lära rätt måste man vara säker på att det inte gått någon annan art i spårlöpan, till exempel räv.
Här är några exempel på vargspillningar (inga bilder får publiceras utan tillstånd):
Färsk spillning med hög kötthalt, ca 27 cm. Foto: Åke Aronson
Spillningshög med hög andel av ben. Foto: Åke Aronson
Spillningshög med delar av osmält material. Foto: Fredrik Wilde, Länsstyrelsen i Värmland.
Spillning med mycket hår. Foto: Åke Aronson
Lös spillning i snö. Foto: Åke Aronson
Spillningshög med osmälta benbitar (två bilder). Foto: Le Carlsson
Frusen spillningshög, över 20 cm. Foto: VSC
Spillning med mycket osmält material. Foto: VSC
Det är inte säkert att provet analyseras då. De modeller som används i analysen av proverna är beroende av att det finns en tydlig koppling till datum och plats för det insamlade provet.
Proverna analyseras löpande under perioden 1 oktober 2017 – 30 april 2018.
Alla provsvar registreras i Rovbase, som är en öppen databas tillgänglig för allmänheten.
Om en individ har identifierats via DNA-analys framgår det i detaljtexten som visas när man klickar på en symbol i kartan (”Den är identifierad som XXX”) eller på en post i träfflistan till vänster som en klickbar länk. Alla individer har ett unikt ID och ett trivialnamn. Trivialnamnet innehåller årtalet där en individ identifierats för första gången.
Om man klickar på individnamnet uppdateras kartan med alla observationer individen har identifierats någonsin. För varg anges dessutom födelsereviret i resultatpanelen till vänster om kartan.
Härifrån kan man gå tillbaka till sökpanelen via knappen ”Tillbaka till sök” högst upp till vänster.
I sökrutan i kartan kan man söka på en specifik individ, streckkod eller ett Rovbase-ID.
Val av kartskikt görs via kartskiktsymbolen i kartan uppe till höger under ”förstoringsglasen”.
När man hittat ett prov där en individ är identifierad kan man klicka på "id-namnet" och få fram alla prover där den individen är identifierad. Om man redan har ett Id eller namn på en individ kan man söka fram alla poster från den individen genom att skriva in något av dem i fältet Individ, markera individen i rull-listan som kommer fram och sedan klicka på Sök (högst upp). Fältet finns i Avancerad sök under rubriken Rovdjur.
Sökresultatet kan man alltid dela med andra genom att klicka på Kopiera länk högst upp i träfflistan. Här är exempelvis en länk till alla poster för individ BI407142 Z15-412.
Supporttelefon för Rovbase: 0581-69 73 73
Provet innehållet sannolikt för liten mängd av eller för dålig kvalitet på DNA. Det medför att antalet fungerande genplatser är avsevärt färre än vad labbet behöver för att kunna göra detaljerade analyser. Individ- föräldraskap och könsbestämning kräver fler fungerande genplatser än en artbestämning.
Om ett DNA-prov från varg har lyckats bra ger det svar på art, kön, individ och i vilket revir vargen är född. Födelsereviret kan identifieras genom det släktträd som forskningen byggt upp med hjälp av alla varg-DNA-prov som samlats in under åren.
När man klickar på ett vargprov i Rovbases karta kommer en informationsruta upp om provet. Om vargen är identifierad kan man klicka vidare på individnumret. I den stora rutan till vänster visas då all information om denna individ. Födeslereviret står högst upp, ovanför listan med proverna.
Födelsereviret består av ett namn och (i de flesta fall) en siffra, till exempel Prästskogen 3. Bakom beteckningen finns två vargindivider, en hane och en tik, som fått valpar tillsammans i reviret. Varje parkombination har en unik beteckning. Om en av vargarna i ett par byts ut och det nya paret får valpar ändras namnet på födelsereviret (till exempel till Prästskogen 4). Ibland ändras revirets namn istället.
För att få reda på vilka individer som ingår i ett vargpar måste man läsa i sammanställningen av släktträdet över den skandinaviska vargpopulationen. Där finns alla kända vargpar som fått valpar listade med individnummer och beteckning på revir.
Det finns flera olika förklaringar till att ett prov inte ger något resultat. Här är några exempel:
Varg, järv och lodjur inventeras framför allt genom spårning på snö. För att kunna göra det behövs både kunskap och erfarenhet. Förväxlingsriskerna är många. Spårstämplar efter vissa hundraser överlappar till exempel i storlek med spårstämplar från varg och det är lättare än man kan tro att förväxla spårlöpor efter lodjur med varglöpor.
Läs mer i boken Spår och spårning av stora rovdjur.
Extrainsamlingen av vargprover sker i samverkan mellan Länsstyrelserna, Svenska Jägareförbundet, Viltskadecenter (SLU) och Grimsö genetiska laboratorium. Naturvårdsverket lämnar finansiella bidrag till insamlingen.