Vad göra vid skador på hund

Senast ändrad: 18 mars 2019

Om du misstänker att din hund dödats eller skadats av björn, järv, lodjur, varg eller örn rekommenderar vi att du gör så här:

 • Om hunden är skadad
  Kontakta omdelbart en veterinär.

 • Om hunden är död
  Täck över kroppen med något, men låt den helst ligga kvar på fyndplatsen. Försök att låta omgivningen vara orörd. Trampa inte runt kroppen, då kan spår och tecken förstöras.

 • Anmäl skadan till länsstyrelsen
  Anmäl omgående skadan till din länsstyrelse eller direkt till någon av deras besiktningspersoner. Kontaktuppgifter till din länsstyrelse hittar du via länsstyrelsernas gemensamma webbplats. Gå in via fliken Djur och natur/Vilda djur och växter/Rovdjur. En del länsstyrelser har dessutom en "Rovdjursingång" direkt på förstasidan.
  OBS! Om hunden är skadad bör en veterinär vara med vid besiktningen.

 • Sök ersättning
  Den som har fått sin hund skadad eller dödad av ett fredat rovdjur kan ansöka om ersättning hos länsstyrelsen (samma blankett som för husdjur).
  Länk till blanketter för ansökan om ersättning

  Om en skadad hund senare dör eller måste avlivas på grund av skadorna lämnas även ersättning som för en död hund. Ersättning för merarbete i samband med angreppet ingår. Särskilt värdefulla hundar förväntas kompenseras av egen försäkring. Ersättning betalas inte ut om man vid angreppstillfället jagat rovdjursarten ifråga. 
Sidansvarig: maria.levin@slu.se