Prövningsordningar
Prövningsordning rovdjurshundar 2015-05-04
Prövningsordning besiktningshundar 2018-10-25
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Utbildning av hundekipage för rovdjursförvaltning.
Två typer av hundekipage används i svensk rovdjursförvaltning: spårhundar och besiktningshundar. Ekipagen utbildas och kvalitetssäkras av Viltskadecenter i samarbete med SWDI och Skandinaviska björnprojektet. De flesta hundförare utgörs av fältpersonal anställd vid länsstyrelsen.
Spårhundar ska med stor säkerhet kunna ta upp och noggrant följa ett spår av varg, björn eller lodjur på de flesta underlag och i olika miljöer. De används t ex för att dokumentera hur en björn eller varg har rört sig i närheten av hus eller tamdjur, följa en spårlöpa för att hitta spillning eller hår för DNA-analys, eller för att spåra ikapp och skrämma eller avliva ett rovdjur.
Besiktningshundar kan följa spår mycket noggrant. De kan dessutom, med mycket stora krav på säkerhet, söka spår som är upp till 24 timmar gamla i miljöer med störningar i form av levande och eventuellt döda tamdjur.
Besiktningshundar används till exempel då tamdjur gått igenom stängsel och man misstänker att rovdjur kan ha varit orsaken till det. När ett hundekipage kallas till en sådan plats förväntas hunden markera eventuella in- och utspår (till och från hagen) av varg, lodjur eller björn. Spåren ska sedan kunna följas så att man kan hitta spårstämplar, hår eller spillning.
Kontakta Jens Frank för information om kursdatum!
Prövningsordning rovdjurshundar 2015-05-04
Prövningsordning besiktningshundar 2018-10-25
jens.frank@slu.se, 0581-69 73 23
Välkommen att kontakta någon av oss på Viltskadecenter om du har frågor om eller vill diskutera något i vår verksamhet.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen