Nutrition physiology and feed science
Information from the course leader
Course evaluation
The course evaluation is now closed
DO0108-20047 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for DO0108
Academic year 2021/2022
Nutrition physiology and feed science (DO0108-20034)
2021-12-03 - 2022-01-16
Academic year 2019/2020
Nutrition physiology and feed science (DO0108-20137)
2019-12-04 - 2020-01-19
Academic year 2018/2019
Nutrition physiology and feed science (DO0108-20164)
2018-12-07 - 2019-01-20
Syllabus and other information
Syllabus
DO0108 Nutrition physiology and feed science, 7.5 Credits
Näringsfysiologi och fodervetenskapSubjects
Veterinary Nursing Veterinary NursingEducation cycle
Bachelor’s levelAdvanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
-Objectives
Content
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
- If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
- The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
- If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Transitional provisions
Exams: At least three retake sessions (renewed exams) must be offered within two years of the decision to cancel the course. Compulsory elements: At least one opportunity for a retake session must be offered within two years of the decision to cancel the course.Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Responsible department
Department of Animal Nutrition and Management
Further information
Grading criteria
Litterature list
- Nutrition and Disease Management for Veterinary Technicians and Nurses, 2015, 2 ed. Författare: Wortinger, A & Burns K. ISBN: ISBN: 978111850927 [Nutrition and Disease Management for Veterinary Technicians and Nurses, 2015, 2 ed.] (http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&db=nlabk&AN=1016320) Kommentar: Boken finns som e-bok på följande länk: (observera att du måste vara inloggad som SLU-student för att få åtkomst till boken).
Den här boken omfattar kunskaper på grundläggande nivå för allmän näringslära samt för utfodring av hundar och katter.
- Hästsverige Kommentar: Bra hemsida med olika fördjupningsnivåer på informationen. Ni förväntas kunna minst nivån "vet mer" efter genomförd kurs. Använd gärna denna sida för att får en orienterande ingång till hästutfodring.
- Equine Applied and Clinical Nutrition - Health, Welfare and Performance Författare: Geor R, Harris P and Coenen M ISBN: ISBN: 978-0-7020-3422-0 Kommentar: (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU-studenter)
Boken är mycket omfattande och innehåller mycket mer än kursens innehåll, men kan användas som “uppslagsverk” och referenslitteratur.
- Utfodringsrekommendationer för häst, Rapport 289, 2013. Författare: Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU [Utfodringsrekommendationer för häst, Rapport 289, 2013.] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/utfodringsrekommendationer-for-hast/) Kommentar: Den här rapporten omfattar det huvudsakliga kursinnehållet för häst.
- Föreläsningar, övningar och andra moment i kursen Kommentar: Observera att det material som tillhandahålls via föreläsningar, övningar och andra moment i kursen också ingår i kurslitteraturen.
- Övrig rekommenderad litteratur: Kommentar: Kursböckerna är på grundläggande nivå, för den som önskar fördjupa sig ytterligare rekommenderas följande litteratur:
- Animal nutrition Författare: McDonald, P. m.fl. 7.e upplagan Kommentar: (länk till e-upplaga finns fritt tillgänglig för SLU-studenter)
Omfattande och djupgående bok som omfattar mer än vad kursen innehåller, använd den som referenslitteratur.
- Canine and Feline Nutrition Författare: Case, Daristotle, Hayek and Raasch ISBN: ISBN: 978-0-323-8 Kommentar: (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU-studenter)
Boken omfattar mer än vad kursen innehåller, men använd den som referenslitteratur.
- Husdjur - ursprung, biologi och avel (Sid. 164-264) Författare: Björnhag, G. m.fl. ISBN: ISBN: 91-36-02594-1 Kommentar: Finns flera exemplar på biblioteket, kan vara svår att köpa då den har utgått från förlaget. Boken tar på ett grundläggande sätt upp digestionsfysiologi, fodervärdering etc på ett komparativt sätt mellan olika arter.
- Hundmatboken Författare: Sallander, M. m.fl. ISBN: ISBN: 9170552495 1) Nutrient Requirements of ... (cats; dogs; horses;..) [Nutrient Requirements of ... (cats; dogs; horses;..)] (http://site.ebrary.com/lib/slub/Top?layout=search&nosr=1&frm=smp.x&p00=nutrient+requirements) Kommentar: Finns för många olika djurslag och utgör grunden för t ex svenska utfodringsrekommendationer.