New search
HV0129

Animal nutrition

Lectures take place about the nutritional content in feeds and how these are implemented in different animal species. Lectures and exercises take place in analysis and calculation methods for nutrients including the energy concept. Also the contents of the toxic and anti-nutritional substances of feed are treated. The microbial part of the course has focus on feed safety, where lectures and laboratory sessions treat identification of microorganisms and factors that influence the survival of yeast and mold. Be treated finally at a general level the environmental impact that production of feed and feeding gives origin to.


Compulsory components occur in e g group work, presentations, group discussions, projects and study visits.


In the course, the following general skills are trained: laboratory technique as well as presentation technique.


Information from the course leader

Hej och välkomna till kursen Djurens nutrition, HV0129! På grund av det rådande smittläget planerar vi för att kursen ska ges helt på distans med föreläsningar, övningar och tentamen digitalt.

Course evaluation

The course evaluation is now closed

HV0129-30078 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for HV0129

Academic year 2021/2022

Animal nutrition (HV0129-30011)

2022-02-18 - 2022-03-23

Academic year 2019/2020

Animal nutrition (HV0129-30227)

2020-02-20 - 2020-03-24

Academic year 2018/2019

Animal nutrition (HV0129-30151)

2019-02-21 - 2019-03-25

Academic year 2017/2018

Animal nutrition (HV0129-30218)

2018-01-15 - 2018-02-18

Syllabus and other information

Grading criteria

BETYG

5

Studenten diskuterar kring hur produktionsdjurens fysiologiska förutsättningar varierar och hur omsättningen av näringsämnen påverkas av denna variation.

Studenten diskuterar kring miljöeffekter av produktion av olika animalieprodukter

4

Studenten redogör för beräkningsmetoder

för näringsvärdering

och vilka kemiska

analyser som ligger till grund

Studenten identifierar i vilka

situationer risker föreligger

för störningar pga toxin

eller antinutritionella substanser

Studenten visar förståelse för hur skillnader i struktur hos näringsämnen påverkar omsättningen

Studenten diskuterar hur valet av fodermedel kan påverka hållbarheten i animalieproduktionen

3

Studenten beskriver grundläggande samband mellan djurens cellbiologi, anatomi och fysiologi och deras förmåga att tillgodogöra sig olika näringsämnen

Studenten nämner de vanligaste foderanalyserna och beräknade näringsvärden

Studenten redogör för de vanligaste antinutritionella substanserna och deras effekt samt grunderna inom metabolism av toxiner och antinutritionella substanser

Studenten redogör för grunderna

inom kolhydrat-, protein- och

lipidomsättningen samt

för vissa mineral- och vitaminämnens roll

Studenten kan utföra enklare beräkningar kring energiomsättning

Studenten redogör för vanliga principer för foderkonservering

Studenten kan redogöra för de viktigaste mikroorganismernas roll i foderhantering och utfodring samt tolka resultat från vissa mikrobiologiska analyser.

Studenten redogör för de viktigaste miljökonsekvenserna som

associeras med utfodring respektive foderproduktion

Lärandemål

Studenten ska kunna:

- beskriva samband mellan djurens cellbiologi, anatomi, fysiologi och deras förmåga att tillgodogöra sig olika typer av fodermedel,
- beskriva de vanligaste foderanalyserna samt användningsområden för de beräknade fodervärdena,
- förklara principerna för hur antinutritionella ämnen metaboliseras samt påverkar djurens ämnesomsättning,

- redogöra för grunderna inom omsättningen av kolhydrater, proteiner och lipider,
- beskriva mineralämnenas och vitaminernas roll och funktion i djurens ämnesomsättning,
- förklara principerna för djurens energiomsättning och vad som påverkar deras energibehov,

- redogöra för foderkonserveringsprinciper,
- diskutera mikroorganismers roll med avseende på toxinförekomst samt skörde- och lagringsmetoder,
- tolka resultat från mikrobiologiska analyser,

- redogöra för den huvudsakliga miljöpåverkan av produktion och konsumtion av fodermedel, samt värdera detta ur ett hållbarhetsperspektiv.

Examination

Skriftlig tenta, webbquizz

Skriftlig tenta, webbquizz

Skriftlig tenta, labbrapport

Skriftlig tenta

Litterature list

  1. Animal Nutrition, seventh edition Författare: Mc Donald et al. ISBN: 978-1408204238 Kommentar: Andra utgåvor fungerar också.

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes The course is offered as a programme course: Agriculture Programme - Animal Science Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19027 SEK Cycle: Bachelor’s level (G2F)
Subject: Animal Science Biology Animal science Biology
Course code: HV0129 Application code: SLU-30078 Location: Uppsala Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Nutrition and Management Pace: 100%