New search
LB0095

Agriculture and society: distance course in agrarian history

I vår distanskurs i agrarhistoria får du veta mer om hur tidigare generationer brukat jorden och brottats med problematiken kring att producera tillräckligt med mat för människor och djur utan att utarma jorden.



Fokus ligger på tidsperioden som sträcker sig från medeltiden och fram till 1900-talets stora förändringar utifrån tema såsom markanvändning, bebyggelse, arbete och djurhållning.



Vi hoppas få se Dig på kursen i höst!

Information from the course leader

2020-07-03
Information inför höstens distanskurs
Kursen kommer att gå helt på distans under hösten 2020. Mer information om kursen kommer här på kurssidorna och på vår lärplattform i anslutning till kursstart.

Course evaluation

The course evaluation is now closed

LB0095-10309 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for LB0095

Academic year 2023/2024

Agriculture and society: distance course in agrarian history (LB0095-10236)

2023-08-28 - 2024-01-14

Academic year 2022/2023

Agriculture and society: distance course in agrarian history (LB0095-10127)

2022-08-29 - 2023-01-15

Academic year 2021/2022

Agriculture and society: distance course in agrarian history (LB0095-10337)

2021-08-30 - 2022-01-16

Academic year 2019/2020

Agriculture and society: distance course in agrarian history (LB0095-30085)

2020-01-20 - 2020-06-07

Academic year 2018/2019

Agriculture and society: distance course in agrarian history (LB0095-30266)

2019-01-21 - 2019-06-09

Academic year 2017/2018

Agriculture and society: distance course in agrarian history (LB0095-30247)

2018-01-15 - 2018-06-03

Syllabus and other information

Grading criteria

Betygskriterier på distanskursen Jordbruket och samhället hösten 2020

På SLU tillämpas graderade betyg enligt U/3/4/5.

Skrivuppgifter

De tre skrivuppgifterna poängsätts med 3, 4 eller 5 poäng vardera, eller U. Det totala poängantalet på alla fyra skrivuppgifterna är alltså 20.

  • För att erhålla minst 3 poäng på den enskilda skrivuppgiften krävs att studenten kan redogöra för grundläggande begrepp och processer som utmärker uppgiftens tema. Redogörelsen är korrekt och utförlig och att förklaringsresonemang och diskussionsresonemang är relevanta. Textens omfattning, struktur och språk ska vara acceptabel.
  • För att erhålla 4 poäng på den enskilda skrivuppgiften krävs att studenten kan redogöra för begrepp och processer som utmärker uppgiftens tema samt att redogörelsen är korrekt och utförlig och att förklaringsresonemang och diskussionsresonemang är relevanta och utförliga. Textens omfattning, struktur och språk ska vara bra.
  • För att erhålla 5 poäng på den enskilda skrivuppgiften krävs att studenten kan redogöra för begrepp och processer som utmärker uppgiftens tema samt att redogörelsen är korrekt och utförlig och att förklaringsresonemang och diskussionsresonemang är relevanta, utförliga, nyanserade och stringenta. Textens struktur och språk ska vara mycket bra.

Ett sammanvägt betyg tillämpas på skrivuppgifterna.

Betyg 3: Mellan 12 och 14 poäng ger betyget 3 på alla skrivuppgifterna, under förutsättning att varje skrivuppgift poängsatts med minst 3 poäng

Betyg 4: Mellan 15 och 18 poäng ger betyg 4.

Betyg 5: Mellan 19 och 20 poäng ger betyg 5.

Hemtentamen

På tentamen tillämpas betyget U/G. För en godkänd tentamen krävs godkänt svar (G) på 85 procent av alla frågor.

Obligatoriska moment: projektarbete & deltagande i gruppdiskussioner

För projektarbetet tillämpas betyg U/G. För att erhålla godkänt ska en enkel presentation lämnas in på Canvas. Studenten ska visa att historiska kartor används för att betrakta en plats i dagens landskap.

På gruppdiskussionerna tillämpas betyg U/G. För att erhålla godkänt på respektive gruppdiskussion krävs deltagande i diskussionsforum, publicerade kommentarer och återkoppling till kurskamrater.

Betyg på hela kursen

Godkänt, betyg 3

För godkänt betyg på kursen krävs godkänd tentamen, godkända gruppdiskussioner samt det sammanvägda betyget godkänt (3) på skrivuppgifterna. För godkänt krävs även närvaro vid obligatoriska kursträffar (vilka kommer att hållas på zoom) alternativt, om det föreligger särskilda skäl, godkända kompletteringsuppgifter.

Betyg 4

För betyg 4 på kursen krävs godkänd tentamen, godkända gruppdiskussioner samt det sammanvägda betyget 4 på skrivuppgifterna. För betyg 4 krävs även att uppgifter har lämnats in inom rimlig tid samt närvaro vid kursträffar alternativt, om det föreligger särskilda skäl, godkända kompletteringsuppgifter.

Betyg 5

För betyg 5 på kursen krävs godkänd tentamen, godkända gruppdiskussioner samt det sammanvägda betyget 5 på skrivuppgifterna. För betyg 5 krävs även att uppgifter har lämnats in inom rimlig tid samt närvaro vid kursträffar alternativt, om det föreligger särskilda skäl, godkända kompletteringsuppgifter.

Litterature list

  1. Jordbrukets första femtusen år, Det svenska jordbrukets historia, band 1 Författare: Welinder, Pedersen & Widgren ISBN: 91-27-34892-x [Jordbrukets första femtusen år, Det svenska jordbrukets historia, band 1] (<http://www.ksla.se/anh/amnessokning/allmant/fembandsverket/ >) Kommentar: Jordbrukets ekologi s. 21-43 Odlingslandskapet under äldre järnålder s. 267-277 Odlingslandskapet under yngre järnålder s. 321-333 Husdjur och grödor s. 364-382
  2. Jordbruket under feodalismen 1000 – 1700, Det svenska jordbrukets historia band 2 Författare: Myrdal, Janken ISBN: 9-27-35221-8 [Jordbruket under feodalismen 1000 – 1700, Det svenska jordbrukets historia band 2] (<http://www.ksla.se/anh/amnessokning/allmant/fembandsverket/ >) Kommentar: Odlingsexpansionen s. 25-31 Gården s. 31-42 Åkerbruk och agrarteknik s. 42-79 Boskapsskötsel s. 79-91 Agrarkris s. 119-128 Driften läggs om s. 128-144 Staten och bönderna s. 203-220 Hushållsböcker s. 275-276 Den hämmade agrarevolutionen s. 277-299 Kvinnoarbete s. 309-314 Mat och makt s. 359-365
  3. Den agrara revolutionen 1700 – 1870, Det svenska jordbrukets historia band 3 Författare: Gadd, Carl-Johan ISBN: 91-27-35222-6 Kommentar: Jordbrukets utveckling s. 11-20 Landsbygden under 1700-talets första hälft s. 22-50 Bönderna s. 51-84 De obesuttna s. 85-92 1700-talets jordbruk och jordbrukslandskap s. 111-141 Arbete, redskap och avkastning s. 142- 163 Kreaturen s. 164-176 Bondeklassens stärkta ställning s. 194-210 De obesuttna klassernas tillväxt s. 221-230 Nyodlingen s. 231-241 Nya redskap s. 242-249 Potatisen och brännvinet s. 255-261 Storskiftet s. 273-282 Enskiftet och laga skiftet s. 283-304 Det nya odlingslandskapet s. 305-314 Avkastningens förändringar s. 315-318 Jordbrukets begynnande mekanisering s. 319-328
  4. Jordbruket i industrisamhället 1870 – 1945, Det svenska jordbrukets historia, band 4 Författare: Morell, Mats ISBN: 91-27-35223-4 Kommentar: Från agrarland till industrination s. 11-18 Jordbrukarna och deras gårdar s. 30-37 Hushåll och arbetsfördelning s. 38-75 Flykten från jordbruket s. 76-83 Det kommersiella jordbruket s. 84-108 Åker och äng s. 191-225 Husdjuren s. 226-261 Jordbruksteknik och mekanisering s. 262-294 Teknikomvandlingens drivkrafter s. 295-309 Kvinnorna i jordbruket s. 310-319 Epilog s. 337-343
  5. Jordbruket i välfärdssamhället 1945 – 2000, Det svenska jordbrukets historia, band 5 Författare: Flygare, I. & Isacson, M. ISBN: 91-27-35224-2 [Jordbruket i välfärdssamhället 1945 – 2000, Det svenska jordbrukets historia, band 5] (<http://www.ksla.se/anh/amnessokning/allmant/fembandsverket/ >) Kommentar: Kapitel 7. Grödor och husdjur s. 71-107 Kapitel 8. Familjen och arbetet s. 108-138 Kapitel 11. Det kemiska jordbruket s. 211-224

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19027 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Agricultural Science
Course code: LB0095 Application code: SLU-10309 Location: Uppsala Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Urban and Rural Development Pace: 25%