New search
LV0119

Food Technology with introduction to food control

The course is based on lectures, invited lecturers, group work, oral and written presentation of assignments


and self-study.


The course provides an introduction to:



  • food production and food quality


food supervision and its role in the food chain



  • literature and information search



  • presentation technique, opposition and argumentation




The course deals with most food groups with regard to:



  • Chemical composition and its effects on different properties of foods



  • The most common processes for processing various raw materials




Information from the course leader

Välkomna till kursen 'Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn' som är den första kursen inom magisterprogrammet i livsmedelstillsyn.

Välkomnande och upprop till programmet sker digitalt via Zoom den 30 augusti klockan 13:15-15:00.

Zoom: https://slu-se.zoom.us/j/66284820735
Lösenord: 123456

Uppropet är obligatoriskt så det är viktigt att ni redan nu laddar ner och installerar Zoom, se mer information på Studentwebben:

https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/programvara-for-studenter/

------------------------

Upprop och introduktionen till kursen sker den 31 augusti kl. 09:15. Även detta är obligatoriskt. Här får ni möjlighet att ställa eventuella frågor till kursledarna.

Zoom-länk: https://slu-se.zoom.us/j/64565012507
Passcode: Tillsyn

Kursen kommer att ske på distans via Zoom och Teams plattformar. Vi planera dock att skriftlig examination kommer at ske på Campus Ulltuna.

Vi ser framemot att träffa er!

Monika och Sabine

Course evaluation

The course evaluation is now closed

LV0119-10349 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for LV0119

Academic year 2023/2024

Food Technology with introduction to food control (LV0119-10460)

2023-08-28 - 2023-10-30

Academic year 2022/2023

Food Technology with introduction to food control (LV0119-10357)

2022-08-29 - 2022-10-31

Syllabus and other information

Grading criteria

Lärandemål samt betygskriterier för LV0119 Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn, 15 hp

Lärandemål 1: Beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper

  • Betyg 3: Generellt beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper med användning av relevant terminologi
  • Betyg 4: Ingående beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper

Lärandemål 2: Beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna

  • Betyg 3: Generellt beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna med användning av relevant terminologi
  • Betyg 4: Ingående beskriva viktiga processteg vid livsmedelstillverkning
  • Betyg 5: Utvärdera processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna

Lärandemål 3: Redogöra för samband mellan råvarans sammansättning, processbarhet och produktkvalitet

  • Betyg 3: Redogöra för hur råvarans sammansättning och struktur förändras under processning
  • Betyg 4: Ingående redogöra för hur sammansättning och struktur hos råvarorna förändras under process och hur förändringen påverkar egenskaper hos det färdiga livsmedlet
  • Betyg 5: Utvärdera hur produktens egenskaper och kvalitet påverkas av råvarans sammansättning och vilka konsekvenser dessa råvaror har för processbarheten

Lärandemål 4: Beskriva och förklara livsmedelskontrollen i Sverige, inklusive ansvariga myndigheter samt kontrollprocessen.

  • Betyg 3: Övergripande beskriva livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen
  • Betyg 4: Ingående beskriva och förklara livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen
  • Betyg 5: Resonera och diskutera kring styrkor och brister i livsmedelskontrollen och kontrollprocessen genom hela livsmedelskedjan

Lärandemål 5: Söka och sammanställa litteratur och information översiktligt samt behärska presentations- och argumentationsteknik

  • Betyg 3: Söka och sammanställa litteratur och information översiktligt samt behärska presentations- och argumentationsteknik
Lärandemål 1* Lärandemål 2* Lärandemål 3* Lärandemål 4* Lärandemål 5

Betyg3

Generellt beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper med användning av relevant terminologi

Generellt beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna med användning av relevant terminologi Redogöra för hur råvarans sammansättning och struktur förändras under processning Övergripande beskriva livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen Söka och sammanställa litteratur och information översiktligt samt behärska presentations- och argumentationsteknik

Betyg4

Ingående beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper Ingående beskriva viktiga processteg vid livsmedelstillverkning Ingående redogöra för hur sammansättning och struktur hos råvarorna förändras under process och hur förändringen påverkar egenskaper hos det färdiga livsmedlet Ingående beskriva och förklara livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen

Betyg5

Utvärdera processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna Utvärdera hur produktens egenskaper och kvalitet påverkas av råvarans sammansättning och vilka konsekvenser dessa råvaror har för processbarheten Resonera och diskutera kring styrkor och brister i livsmedelskontrollen och kontrollprocessen genom hela livsmedelskedjan

*För att student ska kunna få högre betyg än godkänt (4 eller 5) ställs krav på att inlämningsuppgifter i kursen ska vara avklarade inom utsatt tid. Högre betyg än godkänt kan erhållas till och med 1:a möjliga omtentamenstillfälle.

Litterature list

  1. Livsmedelsvetenskap Författare: Annica Nylander, Lena Jonsson, Ingela Marklinder, Margaretha Nydahl ISBN: 9789144095677 [Livsmedelsvetenskap] (https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/omvardnad-och-vard/naringslara/livsmedelsvetenskap) Kommentar: Andra upplagan

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes The course is offered as a programme course: Food Inspection - Master's Programme (60 credits) Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 38054 SEK Cycle: Master’s level (A1N)
Subject: Food Science Food science
Course code: LV0119 Application code: SLU-10349 Location: Uppsala Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Molecular Sciences Pace: 100%