Food safety
Course evaluation
The course evaluation is now closed
TU0026-30158 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for TU0026
Academic year 2023/2024
2024-02-05 - 2024-04-07
Academic year 2021/2022
2022-02-07 - 2022-04-10
Academic year 2020/2021
2021-02-08 - 2021-04-13
Academic year 2019/2020
2020-02-10 - 2020-04-14
Syllabus and other information
Syllabus
TU0026 Food safety, 13.5 Credits
LivsmedelssäkerhetSubjects
Veterinary Medicine Veterinary MedicineEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Single module | 13.5 | 0101 |
Food safety 1 | 6.0 | 0102 |
Food safety 2 | 5.0 | 0103 |
Food safety 3 | 2.5 | 0104 |
Advanced study in the main field
First cycle, has at least 60 credits in first-cycle course/s as entry requirementsBachelor’s level (G2F)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
- Veterinary Diploma from a country outside the EU/EEA and Switzerland- Decision from the Swedish Board of Agriculture on a supplementary education
- Knowledge in Swedish equivalent to the general entry requirement for Bachelor's level studies in Sweden
- Knowledge equivalent to English 6
Objectives
Content
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
For the assessment of an independent project (degree project), the examiner may also allow a student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
-Responsible department
Department of Biomedicin Sciences and Veterinary Public health
Further information
Grading criteria
Betygskriterier för VM0121, TU0026 Livsmedelssäkerhet
Kursen ger grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa. För att bli godkänd på kursen krävs godkända skriftliga tentamen (minst 2/3 av full poäng), godkända uppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
|
Lärandemål |
Betygskriterium |
Form |
|
Efter genomgången kurs ska studenten kunna |
För att bli godkänd krävs att studenten |
|
1 |
redogöra för grunderna i olika livsmedels produktion, distribution och hantering, samt livsmedlets kvalitet |
redogöra för grunderna i olika livsmedels produktion, distribution och hantering, samt livsmedlets kvalitet |
Skriftlig |
2 |
redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedelsgrupper och foder |
redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedelsgrupper och foder |
Skriftlig |
3 |
redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
Skriftlig |
4 |
redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
Skriftlig |
5 |
redogöra för hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel (inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation) |
redogöra för hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel (inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation) |
Skriftlig, muntlig |
6 |
beskriva hur kontroll före och efter slakt går till samt förklara hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer gällande levande djur och kött enligt gällande författningar |
beskriva hur kontroll före och efter slakt går till samt förklara hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer gällande levande djur och kött enligt gällande författningar |
Skriftlig |
7 |
redogöra för olika system för kontroll och kvalitetssäkring |
redogöra för olika system för kontroll och kvalitetssäkring |
Skriftlig |
8 |
utföra och bedöma enklare mikrobiologiska livsmedelsundersökningar och självständigt författa provsvar |
utföra och bedöma enklare mikrobiologiska livsmedelsundersökningar och självständigt författa provsvar |
Praktisk, skriftlig |