Food safety
Course evaluation
The course evaluation is now closed
TU0026-30243 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for TU0026
Academic year 2020/2021
2021-02-08 - 2021-04-13
Academic year 2019/2020
2020-02-10 - 2020-04-14
Syllabus
TU0026 Food safety, 13.5 Credits
LivsmedelssäkerhetSubjects
Veterinary MedicineEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Food safety 1 | 6.0 | 0102 |
Food safety 2 | 5.0 | 0103 |
Food safety 3 | 2.5 | 0104 |
Single module | 13.5 | 0101 |
Advanced study in the main field
First cycle, has at least 60 credits in first-cycle course/s as entry requirements(G2F)Grading scale
Language
SwedishPrior knowledge
-Objectives
-Content
-Formats and requirements for examination
-- If the student fails a test, the examiner may give the student a supplementary assignment, provided this is possible and there is reason to do so.
- If the student has been granted special educational support because of a disability, the examiner has the right to offer the student an adapted test, or provide an alternative assessment.
- If changes are made to this course syllabus, or if the course is closed, SLU shall decide on transitional rules for examination of students admitted under this syllabus but who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline. For more information on this, please refer to the regulations for education at Bachelor's and Master's level.
Other information
- The right to take part in teaching and/or supervision only applies to the course date to which the student has been admitted and registered on.
- If there are special reasons, the student may take part in course components that require compulsory attendance at a later date. For more information on this, please refer to the regulations for education at Bachelor's and Master's level.
Responsible department
Department of Biomedicin Sciences and Veterinary Public health
Further information
Grading criteria
Betygskriterier för VM0121, TU0026 Livsmedelssäkerhet
Kursen ger grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa. För att bli godkänd på kursen krävs godkända skriftliga tentamen (minst 2/3 av full poäng), godkända uppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
|
Lärandemål |
Betygskriterium |
Form |
|
Efter genomgången kurs ska studenten kunna |
För att bli godkänd krävs att studenten |
|
1 |
redogöra för grunderna i olika livsmedels produktion, distribution och hantering, samt livsmedlets kvalitet |
redogöra för grunderna i olika livsmedels produktion, distribution och hantering, samt livsmedlets kvalitet |
Skriftlig |
2 |
redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedelsgrupper och foder |
redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedelsgrupper och foder |
Skriftlig |
3 |
redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
Skriftlig |
4 |
redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna |
Skriftlig |
5 |
redogöra för hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel (inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation) |
redogöra för hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel (inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation) |
Skriftlig, muntlig |
6 |
beskriva hur kontroll före och efter slakt går till samt förklara hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer gällande levande djur och kött enligt gällande författningar |
beskriva hur kontroll före och efter slakt går till samt förklara hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer gällande levande djur och kött enligt gällande författningar |
Skriftlig |
7 |
redogöra för olika system för kontroll och kvalitetssäkring |
redogöra för olika system för kontroll och kvalitetssäkring |
Skriftlig |
8 |
utföra och bedöma enklare mikrobiologiska livsmedelsundersökningar och självständigt författa provsvar |
utföra och bedöma enklare mikrobiologiska livsmedelsundersökningar och självständigt författa provsvar |
Praktisk, skriftlig |
Litterature list
- Litteraturlista [Litteraturlista] (https://slunik.slu.se/kursfiler/VM0121/30019.2122/VM0121_TU0026_Livsmedelssakerhet_Gemensam_kurslitteratur_2022.pdf)