4 Apr

Online

En global räddningsplan för biologisk mångfald

Det femtonde partsmötet för FN:s konvention om biologisk mångfald, COP 15, hölls i december 2022 i Montreal, Kanada. Parterna skulle enas om ett nytt globalt ramverk och nya internationella mål för den biologiska mångfalden. Ambitionen var att genom målen stoppa förlusten av biologisk mångfald globalt.

Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid SLU och föreståndare för Centrum för Biologisk Mångfald (CBM), tillhörde den svenska förhandlingsdelegationen och var en av förhandlarna vid mötet. Hör hans berättelse om resultatet av förhandlingarna och arbetet framåt i detta digitala lunchföredrag.

De fyra övergripande målen till 2050 sätter ribban högt för det önskade tillståndet för biologisk mångfald, det hållbara nyttjandet, den rättvisa fördelningen av nyttor från genetiska resurser, och för finansieringen av genomförandet. Det som fattas är bland annat milstolpar till 2030 för tillståndet för biologisk mångfald, det vill säga en kvantifiering av hur långt arbetet ska ha nått till 2030. Saknas gör också ett tydligt mål om att minska det globala ekologiska fotavtrycket.

Välkommen till en spännande inblick i arbetet för biologisk mångfald på högsta nivå!

Related pages:


Contact