mar

Uppsala

SLU är med på Scifest

evenemang |

Kom och träffa SLU på Scifest som Uppsala universitet arrangerar för allmänhet och skolor. Du kan testa vad snytbaggar tycker om att äta och också ta med dig en snytbagge hem. Om du är mer intresserad av vad du själv kommer att äta i framtiden måste du absolut besöka Future food. Flera forskare från SLU intervjuas också i poddhörnan, bland annat om rovdjur och genteknik.

SLU på Scifest

Hämta ett husdjur hos Krypmästarna (torsdag och lördag)

• Skaffa det perfekta husdjuret för allergiker och trångbodda: Skogsinsekten snytbagge. När du gått en skötselkurs kan du ta med din nya vän hem eller till skolan.
  • Genomför ett experiment. Vad äter snytbaggen? Gillar din snytbagge samma  mat som sina kompisar eller sticker den ut?
  • Se Sveriges största och minsta insekt. Hur liten får en insekt vara egentligen?
  • Para ihop rätt insekt med rätt spår.

Krypmästarna är insektsforskare på institutionen för ekologi

Se när vi väcker snytbaggarna inför resan till Scifest

Sorkfeber – hur kan jag smittas? (fredag)

Sorkfeber är en virussjukdom som vi människor kan drabbas av och som sprids via skogssork. I workshopen lär du dig hur sjukdomen sprids, hur smittorisken till människan påverkas av vår kontakt med smågnagare och vilken betydelse den biologiska mångfalden har för smittorisken bland gnagarna.

Frauke Ecke, institutionen för vilt, fisk och miljö

Framtiden på tallriken – kom och ät!

Smaka, se och lär, tävla och testa – SLU Future Food serverar aktiviteter och färska fakta om hur maten på våra tallrikar kommer att avgöra vår framtid. Vilken mat ligger på din tallrik? Varför? Vad hände med den innan den hamnade där? Vilka är skurkarna och hjältarna på fälten? Äter du klimatsmart? Är det okej att äta kött? Har mjölken en framtid? Kan vi få bättre skolmat? Är det bara smaken som spelar roll? Hur många ärtor går det på en hamburgare? Hur många tusen kronor mat slänger du på ett år? Vad äter vi i framtiden? Kommer alla att äta samma mat, eller får varje människa en personlig matprofil? Det finns tusen frågor och ännu fler svar. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet finns på plats för att höra hur du tänker, berätta vad de vet och hjälpa dig att förstå. Smaklig framtid!

Torsdag 8 mars

• Nja till GMO
  • Skurkar och hjältar på fälten

Kl 12.30-16.00

• Hur kan vi äta hållbart– om marken får bestämma?
  • Framtidens potatis

Fredag 9 mars

• Insekter – världens käk
  • Framtidens potatis

Kl 12.30-16.00

• Hur kan vi äta hållbart – om marken får bestämma?
  • Skurkar och hjältar på fälten

Lördag 10 mars

• Nja, till GMO
  • Proteinskiftet
  • Utbildning för hållbara livsmedelssystem
  • Gå på festival – Matologi

• Utbildning för hållbara livsmedelssystem
  • Insekter – världens käk
  • Proteinskiftet

Poddhörnan

I Poddhörnan kan du lyssna på intervjuer med forskare. Bland annat deltar SLU-podden Shaping our food (Mistra Biotech). Även RadioScience intervjuar flera SLU-forskare. Publiken får också vara med och ställa frågor!

14.00  Varför ska man bry sig om skogens småkryp?
Mats Jonsell, som forskar om insekter och naturvård vid Sveriges lantbruksuniversitet. /RadioScience

15.00  En konstig ko, med konstiga små horn
Dirk-Jan de Koning, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, som forskar om husdjurens genetik. /Shaping our Food

11.00  Vilda djur och civiliserade människor.
Henrik Andrén som forskar om lodjur och andra rovdjur, vid Sveriges lantbruksuniversitet. /RadioScience

12.00  Är bananerna fina idag? – växtförädling för framtidens mat.
Jens Sundström vid Sveriges lantbruksuniversitet som forskar om växter. /Shaping our Food

10.30 Vän eller fiende? - när träd och svampar möts
Malin Elfstrand vid Sveriges lantbruksuniversitet. /RadioScience

11.30  Ett 87 procent naturligt samtal.
Per Sandin som forskar inom filosofi och etik, vid Sveriges lantbruksuniversitet. /Shaping our Food

13.30  Vem gillar (inte) genteknik?
Klara Fischer som forskar om landsbygdsutveckling vid Sveriges lantbruksuniversitet. /Shaping our Food

Tid: 2018-03-08 09:00 - 2018-03-10 16:00
Ort: Uppsala