11
apr
Uppsala, Alnarp, Skara, Umeå

Det svenska måltidsundret. Från gastronomiskt u-land till världstopp - hur kunde det ske?

seminarier, workshops |

Svensk gastronomi har de senaste decennierna utvecklats på ett sätt som gjort Sverige till ett av världens främsta måltidsländer. Sveriges natur och klimat är dessutom idealiskt för produktion av livsmedel. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Men så sent som på 1950-talet kunde vårt land beskrivas som gastronomiskt underutvecklat. Hur kunde det gå så fort?

Den 11 april välkomnar SLU Future Food Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen till SLU för att beskriva det svenska måltidsundrets framväxt, dels ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på de nutida skeenden som bidragit till vårt nyvunna internationella anseende.

Vi följer kockens väg från slusk till stjärna, provkökens framväxt, restaurangbranschens osannolika lyft, kokboksexplosionen, de nya utbildningarnas roll, restaurangguidernas inverkan, mediernas uppbackning, råvarornas kvalitet, exportframgångarna, måltidsfantasterier i främmande land och de politiska beslut som haft betydelse - allt för att ge en så komplett helhetsbild som möjligt av detta anmärkningsvärda fenomen.

Carl Jan Granqvist är professor, hedersdoktor och gästgivare emeritus, knuten till Grythyttan och residenset Saxå Bruk.

Karsten Thurfjell arbetar sedan 1987 som kulturjournalist på Sveriges Radio, är Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare och redaktör för Gastronomisk kalender.

Hans Wallensteen är lantmästare med många års erfarenhet av jordbruk, foderindustri och livsmedelsproduktion. På 1990-talet ledde han organisationen Food From Sweden.

Insikterna som föredragshållarna presenterar vid seminariet har de fått med sig i arbetet med boken "Det svenska måltidsundret : från gastronomiskt u-land till världstopp"  (Granqvist, Thurfjell, Wallensteen, 2016).

Fakta
Tid: 2018-04-11 12:00 - 14:00
Ort: Uppsala, Alnarp, Skara, Umeå
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 4 april 2018
Pris: Kostnadsfritt (ej boken)
Mer information:

Seminariet ges på svenska.


Program

11:30-12:00: En matig lunchsmörgås serveras (anmälan krävs)

12:00-13:00: Seminarium

13:00-14:00: Efter en kort bensträckare finns det möjlighet att ställa frågor till och diskutera med författarna

Lokal: SLU Ultuna Sal L, Undervisningshuset

Videolänk: SLU Alnarp Stora Sessionsalen, SLU Skara Nonnenrummet, SLU Umeå sal Rönnen

Live streaming via denna länk. Observera att det inte går att ansluta till mötet före utsatt starttid och att det inte går att delta i diskussionen via streamingen.

Relaterade sidor:

Kontaktinformation
Sidansvarig: anna-karin.asander@slu.se