760x240_Head.png
27
jun

28
jun
Borgeby

Möt SLU på Borgeby Fältdagar 2018

evenemang |

Borgeby Fältdagar är Skandinaviens största utmässa med 420 utställare från sju olika länder. Här träffas de som har lantbruk som främsta intresse och syssel- sättning. Mässan arrangeras tillsammans med Hushållningssällskapet Skåne, Lantmännen, LRF Media, Sparbanken Skåne, Väderstad och Yara. Huvudarrangör är HIR Skåne AB. Temat i år är precisionsodling och går av stapeln den 27-28 juni.

_____________________________________________________

SLU deltar på Borgeby Fältdagar 2018 med 5 olika montrar
S30   Stortältet
T21   Precisionsodlingstältet
N4    Hortotunneln
N5    Hortotunneln
E88  Ekotältet

_____________________________________________________

Vad händer i Stortältet? 

Utställning med sötvattenskräftor

Lennart Edsman informerar om flodkräftors möjligheter som en binäring i lantbruket. Lennart kommer att presentera ett rykande färskt utbildningspaket för potentiella kräftodlare: ”Kräftodlingens ABC”.  Det innebär ett samlat paket med broschyrer om flodkräfta och kräftpest, och om möjligheter till ekonomiskt stöd för att starta en odling, en nyskriven handbok om kräftodling och en 30 minuter instruktionsfilm. Allt kommer att finnas i både analog (papper) och digital (USB-minne) form. Lennart har flodkräftor med sig som kommer att ställas ut i ett akvarium.

SLU tar krafttag för kräftor.

Utställning om vattenhantering inom lantbruket
Ingrid Wesström och Abraham Joel ställer ut med information om bevattning och dränering i lantbruket. De har med sig posters och två enklare modeller som visar vattengenomsläpplighet i två olika typjordar samt tryckförluster i rör. Vi kommer också att ha med oss nyhetsblad från institution för mark och miljö.

Partnerskap Alnarp
Lisa Germundson, Lena Johnson, Sven-Erik Svensson, Ann-Charlotte Olsson, Jan Larsson, Susanna Lundqvist och Hanna Weiber-Post kommer att informera om Partnerskap Alnarp. Material: en roll-up och ett ställ med flyers och faktablad.

Mistra Biotech
Anna Lehrman och Lisa Beste informerar om podden ’Shaping our food’ – en podcast om växtförädling och husdjursavel. Hur hindrar man en extra lurig svamp att angripa växten? Går det att avla fram suggor som inte lägger sig på sina kultingar? Hur gör forskarna när de förändrar generna i växter och djur? Och var går gränsen för vad som är etiskt försvarbart att förändra? Det är några av frågorna som Lisa Beste och Anna Lehrman reder ut i intervjuer med forskare och experter i podcasten Shaping our food som produceras inom forskningsprogrammet Mistra Biotech.

RådNU
Anna-Karin Johnson kommer att informera från RådNu.

Studentrekrytering
Vi kommer totalt ha sex studenter: Oskar Wiström, Andrea Karlsson, Elinor Einarsson och Josefin Samuelsson (Lantmästarprogrammet) samt Frida Erlöv (Mark- & växtagronom) och Emma Hansell (Ekonom-Agronom). De kommer att informera om våra utbildningar.

VR-spelet
Spelet går ut på att finna, i en virtuell värld, hållbarhetshot och utplåna dessa genom att stirra på dem så att de försvinner. Den som utplånar hållbarhetshoten på kortaste tid vinner. Vi kommer att belöna två vinnare per dag kl 12 och kl 16.Presenten består av en SLU-ryggsäck innehållande en SLU-mössa, en SLU keps, ett USB-minne och en utbildningskatalog. Studenterna kommer att hålla i VR-spelet tillsammans med Rebecca Rikner och Mårten Granert-Gärdfeldt.

_____________________________________________________

Vad händer i Precisionsodlingstältet? 

I precisionsodlingstältet står Bo Stenberg, Kristin Piiki, Omran Alshihabi och Erland Liljeroth och informerar.

I montern kan du se film om precisionsodling och prova webbaserade beslutstöd för precisionsodling: CropSAT och markdata. Vi visar även vår drönare som används i flera forskningsprojekt. Kom och diskutera precisionsodling och forskning med oss!

Bild från programmet Markdata.

Kristin Piikki och Johanna Wetterlind kommer även att prata
i Speakers Corner i precisionsodlingstältet:
Torsdag 28/7 kl 11:40
Nyheter om CropSAT och markdata – nu med rapsgödslingsstöd och stöd
för pH-kalkning. Presenteras av Kristin Piikki.
Torsdag 28/7 kl 14:00
Forskning pågår: en översikt över pågående precisionsodlingsprojekt på SLU. Presenteras av Kristin Piikki
Torsdag 28/7 kl 14:20
Precisionsodlingsrådgivning inom Greppa Näringen.
Presenteras av bl a Johanna Wetterlind.

_____________________________________________________

Hortotunneln 2016

Vad händer i Hortotunneln?

I Hortotunneln kommer SLU att ha två montrar som kommer att stå bredvid varandra.

Monter N4
Den första montern kommer att bemannas av Malin Hultberg, Anders Herlin, Anders TS Nilsson, David Hansson, Helena Karlén, Karl-Johan Bergstrand, Lars Mogren och Sven-Erik Svensson.

Montern är uppbyggd kring aktuella faktablad, främst från 2017, där forskning relaterad till trädgårdsproduktion presenteras. Det är ett brett urval och exempel på områden som det finns möjlighet för besökarna att få mer information om är vinproduktion, bladgrönt, svampodling, introduktion av sötpotatis, fosfortillgänglighet, växthusbelysning mm.

Monter N5
Den andra montern i Hortotunneln kommer att bemannas av Lena Johnson, Nicholas Jacobsson, Fanny Malmström, Kristin Nilsson, Göran Nilsson, Niclas Östlund, Carl Jonsson, Boel Sandskär och Gun Hagström.

I montern kommer vi att ha fokus på faktablad där forskarna i Alnarp presenterar sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt. Vi kommer också att ha fokus på en nyligen uppdaterad version av Branschbeskrivning Trädgård – område hortikultur, utemiljö och fritidsodling. Blädderex och flyers kommer att finnas, som hänvisar till en hemsida på externwebben där Branschbeskrivningen kan laddas ned.

Vi har bokat en odlingslåda i anslutning till montern. Där kommer vi att bygga upp en ”framtidens grönsaksdisk” (det finns ett intressant faktablad med samma namn) samt exponera en del krukväxter för att få en anknytning till faktabladet ”Unga vuxna vill ha unika krukväxter som inredningsdetalj”.

Vi kommer att ha en quiz som har kopplingar till dessa faktablad. Det kommer att bli vinstdragning varje dag kl. 15!  Tre priser varje dag (årets pelargon samt fröpåsar med krasse).

Vi kommer även att samla in namn till SLU alumnnätverket.

Vi kommer också att ha något smakprov från SLU Open Labs. Det kommer att vara rabarberdryck, falafel gjord på gråärter eller dylikt. Gun Hagström är ansvarig för detta arrangemang.

_____________________________________________________

Vad händer i Eko-tältet?


I Eko-tältet kommer monter att bemannas av Maria Wivstad, Janne Nordlund Othén, Klara Löfkvist och Velemir Ninkovic.

Växtskydd i ekologisk produktion
Vi kommer ha demonstration av hur beröring kan sätta igång växtens eget försvar mot angrepp av insekter. Vi kommer prata generellt om växtskydd i eko och ha nytt informationsmaterial om de växtskyddsmedel som används i ekologisk produktion.

Mervärden och samhällsnytta med eko
Vad vet vi utifrån ny forskning? Vilka styrkor och svagheten har ekoproduktionen? Vi hoppas på givande diskussioner med besökare och har med olika typer av publikationer som handlar om dessa frågor.

Tävling
Vi kommer ha en tävling om ”bästa” forskningsidé för att förbättra ekoproduktionen. Vår högst subjektiva bedömning av bästa förslag får pris, ett pris per dag. Vinnare utses och forskningsidé annonseras klockan 15:30 både den 27:e och den 28:e juni. Priset hämtas i SLU:s monter i ekotältet.

Seminarietältet
I seminarietältet kommer EPOK att hålla ett seminarium:
Onsdag 27 juni kl 14
Hur används växtskyddsmedel i ekologisk produktion? 
Biologiska och kemiska medel kompletterar förebyggande åtgärder. 
Maria Wivstad EPOK, SLU & Klara Löfkvist, EPOK, SLU/RISE
Arrangör: EPOK, SLU

Fakta
Tid: 2018-06-27 09:00 - 2018-06-28 17:00
Ort: Borgeby

Kontaktinformation

Rebecca Rikner, evenemangskoordinator
Kommunikationsavdelningen, SLU  

rebecca.rikner@slu.se 
018-67 24 01, 072-21 23 795

Sidansvarig: rebecca.rikner@slu.se