5 nov

Ateljén i Ulls hus, Ulls väg 27 , Uppsala

Öppen workshop med Peter Korn

seminarier, workshops |

SLU Landskap bjuder in till öppen workshop med Peter Korn.

Kunskapsutvecklingen för naturhärmande och långsiktigt hållbara urbana planteringar, har under de senaste åren gått snabbt. En av de som är med och leder utvecklingen internationellt är svenska Peter Korn. Han är kanske mest känd för att framgångsrikt odla en mängd ovanliga perenner i ren sand, helt utan torv, men har under senare år även utformat ett flertal storskaliga offentliga planteringar. Peters lösningar utgår från samma principer som Stockholm stads växtbäddar och har på senare tid inspirerat till en vidareutveckling av planteringarna i dessa, tex vad gäller användningen av perenner och buskar med s.k. bar rot, d.v.s. utan torvjord runt rötterna. Fördelarna är många, inte minst vad gäller planteringarnas hållbarhet och livslängd. Som alltid när utvecklingen har potential att ta steg framåt så är kommunikation mellan alla olika ingående aktörer viktig.

Denna workshop sprider nya idéer och kunskap samtidigt som den ger möjlighet att på kort tid pröva att använda kunskapen för egna verkliga situationer, och därmed fånga upp frågor som uppstår när detta nya möter en bred verklighet. Vi fördjupar oss i frågor kring det tekniska, som anläggning och skötsel, men även kring de mer upplevelsemässiga aspekterna.

Dagen är ett led i FoU-arbetet på avdelningen för landskapsarkitektur när det gäller fördjupad kunskap om växtjordars och alternativa substrats roll för optimal vegetationsutveckling i offentlig miljö. SLU Kunskapsparken är en aktiv samarbetspart i detta.

Du väljer själv om du vill vara med på hela eller delar av dagen. Föranmälan görs till sofia.eskilsdotter@slu.se senast 30 oktober.

Lokal

Ateljén i Ulls hus, Ulls väg 27. Hitta hit >

Program

09.00-09.10 Inledning Sofia Eskilsdotter och Björn Embrén, SLU Landskap
09.10-10.00 Föredrag Peter Korn, Klinta trädgård
10.00-10.20 Kaffe
10.20-12.00 Diskussion
13.00-16.00 Tillämpning i egna verkliga situationer. 

Inspirerade av förmiddagens föredrag och diskussioner prövar vi att hitta nya lösningar till gamla problem. Det kommer finnas exempel på vanliga problemsituationer att utgå ifrån, men vi hoppas också att du som deltagare har egna situationer som du vill ta med.

Vi kommer att använda oss av en metod som heter timskiss. Detta är ett sätt att arbeta på som snabbt genererar många olika idéer till komplexa problem, utan att fastna alltför mycket i begränsningar och detaljer. Att skissa innebär i detta fall inte att rita snyggt, utan att arbeta kravlöst och fritt. Vem som helst kan tillämpa metoden och allra bäst fungerar det när deltagarna har olika bakgrund.

Peter Korn, Björn Embrén och Sofia Eskilsdotter finns till hands under eftermiddagen.

Målet är också att gå från ord till handling. Från idé till faktiskt genomförande. Vi ser framför oss att det under nästa växtsäsong går att besöka platser där det som vi idag tänkt fram finns att se på riktigt.

Mer information

För mer information kontakta
Sofia Eskilsdotter, 
sofia.eskilsdotter@slu.se, 070-456 64 46.

Fakta

Tid: 2019-11-05 09:00 - 16:00
Ort: Uppsala
Lokal: Ateljén i Ulls hus, Ulls väg 27
Arrangör: SLU Landskap
Sista anmälningsdag: 30 oktober 2019

Kontaktinformation

SLU Landskap
SLU Landskap är en tvärinstitutionell plattform för samverkan och gemensam profilering av landskapsämnet inom SLU och en av de största miljöerna inom forskning och undervisning inom landskapsarkitektur i Europa.

https://www.slu.se/landskap/